De Biesbosch met vorst aan de grond
Gisteren vroeg op; het zou een mooie koude heldere ochtend gaan worden. Windstil weer en lichte nachtvorst. Dat zou een mooie wit berijpte Biesbosch geven met mogelijk ‘witte wieven’. Er zou weinig wind staan, zeker in de kleinere kreken in de Biesbosch. Een mooie gelegenheid om de onlangs aangeschafte Canon EF 16-35mm f/4.0 IS USM uit te proberen. Volgens verschillende reviews op internet is dit een erg goede groothoek-lens met dezelfde kwaliteiten als alle nieuwe L-objectieven met ’type II’ aanduiding. Deze F4.0 uitvoering is dan nog redelijk betaalbaar ook. Voorheen gebruikte ik voor het groothoekwerk altijd de Zeiss Distagon 21mm f/2.8 ZE omdat de groothoeklenzen van Canon nooit al te best bekend stonden; en terecht. Met de Zeiss ben je altijd beperkt tot een vaste brandpuntsafstand van 21mm. Het ‘magische’ karakter van dit objectief met zijn geweldige microcontrast maakte dit ongemak altijd meer dan goed. Toch had ik vaak de behoefte aan een wat bredere beeldhoek. Het laatste gaf de doorslag om tot aanschaf over te gaan. Wat ik het belangrijkste vind is dat de kleuren naar mijn smaak zijn. Het objectief heeft hier een enorme invloed op. Het is zeer persoonlijk en de Zeiss bevalt wat dit betreft heel erg goed. De Canon EF 16-35mm f/4.0 IS USM gaat het dus niet gemakkelijk krijgen met deze ’tegenstander’.
Deze is even snel uit de hand genomen met een Lee 2 stops hardgrad voor de lens. Voor je het weet is de grondmist verdwenen. Met de image stabilizer aan is dat geen enkel probleem. Een enorm pluspunt van de Canon EF 16-35mm f/4.0 IS USM. Canon 5D mark III; ISO 200; F8.0; 1/60; 16mm.
Ook vanuit de hand genomen. ISO 200; F8.0; 1/60; 16mm.
Voor deze foto is het statief uit de tas gehaald. Het werd inmiddels zeer aangenaam met het zonnetje erbij. Een aparte ervaring met de bevroren grond. ISO 200; F13.0; 1/50. Deze had dus even goed vanuit de hand genomen kunnen worden. De ‘IS’ van de Canon EF 16-35mm f/4.0 IS USM zorgt ervoor dat je met 4 stops langere sluitertijden kunt werken. Hie ris geen richtlijn voor te geven. De één kan met 1/25 uit de hand werken op deze brandpuntsafstand van 16mm, de ander heeft hier 1/100 voor nodig.
Nog even wat damp proberen mee te pakken onderweg met de 70-200.
Het volgende weblog gaat over de belevenissen en observaties van de ijsvogels.
Tot dan!