review benro statief 3

25

maa

Review Benro Combi C3780TN statief

Review Benro Combi C3780TN carbon fibre statief

Uitpakken van het Benro statief

Het is alweer ruim twee jaar geleden dat mijn oude trouwe Gitzo uit de boot werd gestolen. Ooit koop je zo’n duur ding na de peperdure aanschaf van een pro camera en zware telelens. “Och, dat kan er dan ook nog wel bij”, zoiets. Na enige tijd vergeet je de aanschafprijs en wordt er wat gemakkelijk mee. Zo liet ik hem altijd slingeren in ‘de kofferbak’ van de boot achter een slotje dat heel erg gemakkelijk open is te breken en op een zekere dag: weg carbon fibre Gitzo, samen met mijn benzinetank en nog wat kleinigheden …
Uit frustratie en in de hoop dat iemand hem nog ergens tegen zou komen in de tweedehandsmarkt, zette ik e.e.a. op Facebook. Helaas geen reactie die tot het terugvinden van mijn Gitzo leidde. Wel een reactie van de  eigenaar van FotoVideoRetail en importeur van Benro,  om welk type het precies ging?  In een volgend bericht vroeg hij om mijn adresgegevens. Enige dagen later belde de pakketdienst aan en deze overhandigde mij een langwerpige doos. Hmmm, dát is nog eens een zeer vriendelijke meevaller! Bij het uitpakken van de doos werd het steeds leuker: een fraai vormgegeven verpakking met daarin een nog fraaiere draagtas met draagriem en daarin alles wat je nodig hebt om heel erg veel plezier van het statief te hebben, o.a. metalen ‘spikes’ ter vervanging van de rubberen voetjes om hem muurvast op een losse ondergrond te kunnen zetten.

De bovenplaat van de Benro  Combi C3780TN

Het belangrijkste onderdeel van het statief, de bovenplaat. Deze ziet er heel erg goed uit en wordt gemaakt uit gesmeed magnesium. Een ‘brok’ magnesium wordt verhit tot het smeedbaar is en vervolgens onder enorme druk in de uiteindelijke vorm geperst. Deze techniek zorgt ervoor dat de magnesiumkristallen in elkaar worden geperst zodat het materiaal bijzonder sterk wordt en dat is het! Daarnaast is het mooi glad afgewerkt en zwart gecoat.Een goede coating is heel erg belangrijk bij gebruik van magnesium omdat het gemakkelijk oxideert.

Het systeem om de hoek van de poten te verstellen is zo’n beetje hetzelfde als van de Gitzo’s, alleen zo uitgevoerd dat het vel van je vingers er niet tussenkomt (auw!). Ze zijn wat groter en ergonomischer uitgevoerd. Hier is over nagedacht!
Verder kunnen de poten helemaal plat op de grond worden gelegd. Dat is handig voor lage camera standpunten! Dit ziet en voelt al met al heel erg goed en er zit geen enkele vorm van speling in!

review benro statief 3

De carbon fibre poten van de Benro

Ook hier geen klagen over het uiterlijk ervan! De gekruisde structuur van het carbon fibre ziet er heel erg gelikt uit. Bij deze techniek liggen de vezels zo veel mogelijk in de lengterichting van de poten en zorgen voor maximale stijfheid van het geheel en dat voel je.
Over carbon fibre, of koolstofvezel, valt heel erg veel te zeggen en er zijn vele varianten op het thema. We hebben een mat die bestaat uit een gevlochten structuur van koolstofvezels. Deze wordt om een mal gewikkeld en doordrenkt met een kunsthars. Daarna wordt er een folie strak omheen gewikkeld en het geheel gaat de oven in om uit te harden. Dit is slechts één algemene techniek waarmee koolstof buizen worden gemaakt. Er kan ook gebruik worden gemaakt van ‘prepreg‘ matten. Deze matten zijn door de fabrikant al voorzien een kunsthars en worden gekoeld aangeleverd en bewaard in een grote diepvriezer. Een andere techniek is ‘pulltrusion’, zoals hier uitgelegd. Eventueel kan hier nog een fraaie mat omheen worden gewikkeld bij wijze van afwerking.
Hoe de statiefpoten van Benro worden gemaakt is mij niet bekend en het maakt ook niet zo veel uit. In geval van koolstofvezel moet het goed zitten met de dichtheid van de vezels en er moet een hoge kwaliteit kunsthars worden gebruikt om deze vezeltjes bij elkaar te houden, waarmee een zeer stijf en stevig geheel ontstaat. Deze vezeltjes moeten dan ook nog eens zo veel mogelijk in de lengterichting liggen om de weerstand op buiging te verhogen. Liggen ze allemaal in lengterichting, is dit ook weer niet gunstig omdat dit de buis erg gevoelig maakt voor zijdelingse impact. Altijd een compromis dus.
Nog belangrijker dan bovenstaande is dat de poten rond en overal gelijk van diameter moeten zijn! Dit wordt bereikt door na bovenstaande processen de buizen te slijpen.
Kort samengevat zien de poten van het Benro-statief er goed uit en zijn dat ook. Ze zijn perfect rond en overal gelijk van diameter.

review benro statief 2

De sluitingen van de poten

Met het risico dat deze review saai gaat worden gaan we nog maar een keer: deze dingen zijn dik in orde. De rubber coating voelt lekker stroef en ze zetten de poten muurvast, zonder enige speling. Precies wat ze moeten doen. Hier valt verder niets over te zeggen. Behalve dan dat hier misschien één nadeeltje zit t.o.v. de tweemaal duurdere Gitzo: de stofafdichting is iets minder goed uitgevoerd. Gebruik je het statief in de blubber van de Biesbosch en duw je de poten er soms zo ver mogelijk in, dan komt deze blubber aan de binnenkant van de poten terecht wanneer je de poten weer inschuift.  Daar kan het voor krassen zorgen in de mooie carbon fibre poten. De oplossing is heel erg simpel. Schuif altijd de onderste poten wat uit voordat je hem in de blubber neerplant en maak deze even schoon voordat je ze weer inschuift. Ook bij de veel duurdere Gitzo zal er blubber in de poten terecht komen bij dit extreme gebruik en is dus geen reden om niet voor Benro te kiezen.

Conclusie

Benro kan, als relatieve nieuwkomer op de markt, met gemak alle vergelijkingen aan met de veel duurdere merken als Gitzo, het Amerikaanse Really right Stuff en het nog exclusievere en eveneens Amerikaanse ProMediaGear. En dit tegen een zeer aangename prijs. Heel erg goedkoop zijn ze ook niet, maar tegenover bijvoorbeeld Gitzo betaal je ongeveer de helft.
Na twee jaar gebruik kan ik zeggen dat dit statief bijzonder degelijk is en nog geen enkel mankement vertoont!

Hier vind je alle typen statieven van Benro, met uitgebreid beeldmateriaal en beschrijvingen.

Aankoopadvies voor statieven en andere zaken

Een lovende review als deze kan natuurlijk een trigger zijn om een dergelijk statief zonder meer aan te schaffen. Dit kan ik niemand aanraden. Belangrijk voor je spullen is dat ze goed aanvoelen en bij je passen. Je zult er vele jaren mee moeten doen. Ga daarom altijd naar een dealer en neem verschillende typen en merken even ter hand en ga naar een dealer waar dit kan en waar ze de tijd voor je nemen. Liefst met een bak koffie erbij natuurlijk.
Dat ik dit statief heel vriendelijk gesponsord kreeg, betekent natuurlijk niet dat ik mijn vingers ga branden aan een lovende review van een product waar ik niet achter kan staan. Met het vertrouwen dat ik had in de duurdere merken, had ik niet zo snel naar de Benro statieven gekeken en dat is geheel onterecht gebleken.

Deze Benro gaat altijd mee met de fotoworkshops in de Biesbosch, waar hij uitgebreid geprobeerd en zelfs een hele dag geleend kan worden met de privé- of ijsvogelworkshops.

Door Bas|Reviews, Weblog|0 comment

Comments niet toegestaan.