Biesbosch 7

25

mei

Van barre naar zomerse omstandigheden

Na telkens uitstellen van de bever- en kajaktours is het weer voluit genieten met de lange zomerse avonden. Was het al moeilijk met de kou van nog maar twee weken geleden, de bevers werkten ook nog niet echt mee. Daar is nu heel erg snel verandering in gekomen. De jongen zijn nog niet zo lang geleden geboren. Op dit moment verlaten de driejarige bevers de familieburcht. De meeste blijven nog even in het territorium hangen en blijven nauw contact houden met hun familie. Dit geeft natuurlijk enige stress binnen de familie en laten ze zich maar moeilijk zien en zijn uiterst alert. Na enkele weken worden ze dan weer wat gemakkelijker en laten ze ons weer toe in hun nabijheid. De ene wat gemakkelijker dan de ander en die moet je dan weer weten te vinden. Dat lukt weer prima!

Met de ijsvogels zullen we nog even geduld moeten hebben. Door de lage temperaturen van de afgelopen tijd zit er maar nauwelijks vis in de ondiepten van de kleine kreken en poeltjes. De waterplantengroei is sterk achtergebleven en dat helpt ook niet mee de kleine vis over de streep te trekken om het ondiepe op te gaan. Ze genieten er nauwelijks dekking. Dit verandert ook in een razend tempo. Om teleurstellingen te voorkomen heb ik de ijsvogelworkshops daarom uitgesteld tot begin juli. Gelukkig had iedereen daar begrip voor! Ondertussen zie ik wel jonge ijsvogels uitvliegen her en der. Deze worden onmiddellijk ver uit het territorium verjaagd, terwijl we ze normaal gesproken nog lang in de buurt zien blijven hangen. Wellicht door een gebrek aan vis?

De foto’s van de afgelopen week van de bever- en kajaktourtjes.

Biesbosch 1
‘Puntjes op de I’s’ twee weken geleden met vertrek ruim voor zonsopkomst. Een regenboog voorspelt meestal niet veel goeds, maar gelukkig viel het mee en hadden we nauwelijks regen. Deze workshop start vanaf nu laat in de middag en net na zonsondergang varen we terug. Zo genieten we toch van mooi licht en eventueel de bevers, zonder een halve nachtrust op te offeren.

 

Biesbosch 2
Bij dezelfde tocht in de vroege ochtend kwamen we deze zeer tolerante jonge bever tegen die zich zeer gemakkelijk liet benaderen.

 

Biesbosch 3
Dit jaar veel inschrijvingen en geïnteresseerden voor de kajaktrip. Mooier kan het ook niet!

 

Biesbosch 4
Zo stond deze ree ons te begluren in het voorbij peddelen.

 

Biesbosch 5
En natuurlijk de bevers in de mooiste omgeving van de Biesbosch.

 

Biesbosch 6
Deze bever liet zich goed benaderen met de boot. ‘Bevers op hun best’ heet deze workshop. Ze doen zeker hun best op het moment. Met juni voor de deur wordt het alleen maar beter!

 

Biesbosch 7
Gelukkig zien we ook weer meer reeën onderweg naar de bevers en op de terugweg. Voorgaande jaren zagen we er veel minder. Prachtig zo tussen het rijke voorjaarsgroen.

 

Biesbosch 8
Gisteravond waren de bevers wat later, om het goed te maken liet deze zich even op de oever zien.

 

Biesbosch 9

 

Biesbosch 10

Al met al gaan we weer een nieuw seizoen in en staat er weer veel moois te wachten!

 

Door Bas|Bevers, Weblog|0 comment

Comments niet toegestaan.