Bevers

15

jun

Beverjournaal eerste helft juni

Op het moment zijn de bevertours in volle gang. Juni is over het algemeen dé topmaand om de bevers bezig te zien. De driejarige jongen hebben de burcht al enige tijd verlaten en hangen nog in hun ouderlijke territoria rond. De stress die dit met zich meebrengt is dus al enige tijd achter de rug en alles gaat z’n gangetje.
De kunst van het ‘beveren’ is o.a. de recreatie in de Biesbosch vóór je te laten werken, i.p.v. tegen je. Dit doen we door juist te gaan spotten op plaatsen waar de bevers wat gewend zijn en waar de familieburcht dichtbij de drukte ligt. Nu is het door het erg late voorjaar lang rustig geweest op deze plaatsen, totdat de drukte van Hemelvaart in alle hevigheid losbarstte met erg hoge temperaturen. Hetzelfde gebeurde in het Pinksterweekend. Dát was de bevers dan net weer iets te veel en ze schrokken zich rot van zoveel kabaal in hun omgeving. Tot nu toe verliep het dan ook wisselvallig met de bevers. We zien ze natuurlijk altijd, alleen het tijdstip dat ze zich goed lieten zien aan de oevers was wat onregelmatig. Zo nu en dan wat aan de late kant en dan ook nog erg alert. Ben je alleen, lukt het allemaal prima. Met vier mensen in de boot is wat anders. Toch heeft iedereen weer fraaie foto’s kunnen maken van de bevers. Ikzelf niet of nauwelijks omdat ik erg druk was heel stilletjes de boot te manoeuvreren met de elektromotor.
Afgelopen week kwam daar verandering met enkele heel erg goede kansen waarbij ikzelf ook even wat foto’s kon maken. De nieuwe camera (Canon 5d mark IV) presteert bij ISO 6400 minimaal even goed als de 5D mark III bij ISO 1600, waarbij het vooral opvallend is dat de kleuren veel beter bewaard blijven. Dit betekent een half uur langer doorgaan met fotograferen, juist als de bevers wat ‘gemakkelijker’ worden en zich beschermd voelen door de schemer.  Als er weer wat tijd over is, zal ik de review van deze camera weer eens bijwerken met de ervaringen tot nu toe.
Mede door het late voorjaar is het nu erg druk met de workshops en alles zit volgeboekt tot 19 juli. Geen nood, alles kwam later op gang dan voorgaande jaren en alles zal ook weer langer doorlopen, net als vorig jaar.

De beverfoto’s van afgelopen week:

beverexcursie Biesbosch

 

bevers Biesbosch

 

bever Biesbosch

 

bevers bij Fotosloep Biesbosch

 

Bevers

 

bever

Door Bas|Bevers, Weblog|0 comment

Comments niet toegestaan.