bevers biesbosch

07

jul

Bevers deden hun best

Na vijf dagen niet geweest te zijn door de hitte was het spannend. Zijn de gewoontes van de bevers nog hetzelfde als de laatste  keer. Zijn ze verplaatst door de zomerdrukte en zijn ze nog even tolerant als de laatste keer met gasten mee? Is de gewonde bever (dé favoriet) helemaal hersteld, of is hij bezweken aan een ontsteking? Veel vragen die deze avond beantwoord zouden gaan worden.
Om de druk eraf te halen geef ik nog steeds garantie op het zien van de bevers, maar als er speciaal iemand uit België bij is, is de druk toch wat groter. Je wilt hem niet voor niets vele kilometers laten rijden. Bovendien kwam hij voor ‘garantie’ van vorig jaar toen de laatste tour van het jaar totaal mislukte. Dat gebeurt één keer per jaar met de laatste bevertour van het jaar.  Deze had ik echter niet aan zien komen omdat ze het dezelfde week nog goed deden bij daglicht. Plots was het over.
De eerste bever liet zich al vroeg op de avond zien.  Ik zag hem aan voor een driejarig jong en was blij verrast dat hij zich redelijk goed liet benaderen. Na het gevecht dat de volwassen bever had geleverd waren deze jongen erg schuw geworden. Het trekt alweer bij dacht ik nog.

 

bever Biesbosch
Eenmaal aan het knagen liet hij zich goed benaderen en fotograferen.

 

bever biesbosch
Niet veel later en nog steeds vroeg in de avond kwamen we de volgende alweer tegen. Deze bleek wat schuwer.

 

bever biesbosch
Vervolgens gebeurde er niet veel en hebben we wat rond gedobberd. Vlakbij de aanlegsteigers werden bevers gezien. Recreanten waren erg opgewonden over de bevers die vlakbij hun boten aan het knagen waren. Deze waren niet helemaal op hun gemak en sloegen nu en dan met hun staart op het water en bleven onder de wilgen zitten, net buiten het zicht. Met al twee leuke kansen en genoeg foto’s op zak wilde ik nog wel een knagende bever aan het werk zien. Net om de hoek kwamen we deze dan tegen, bovenop een tak zelfs!

 

bevers biesbosch
Deze liet zich heel erg goed benaderen!

 

bevers biesbosch
In de zoeker had ik zijn grijze snoet al gezien, maar had niet de indruk dat het om de ‘grote favoriet’ ging die laats gewond was geraakt in een gevecht. Deze bever is opvallend groot en dik.

 

bever close up in de biesbosch
Heerlijk zoals deze bever zijn gang ging.

 

bever biesbosch

 

bever biesbosch
Nog even een takje afknagen. Deze werd diagonaal aan de andere kant van de plas weggebracht naar de jongen. Hiervoor hebben we even wat ruimte gemaakt en deze bever verder met rust gelaten.

Bij thuiskomst was de verassing groot toen ik zag dat het toch om de grote favoriet ging. De littekens van de wonden zijn nog maar nauwelijks zichtbaar en schijnbaar zit hij weer op zomergewicht en is enorm afgevallen. Zijn gewoonten zijn weer wat veranderd, maar voorlopig zullen we weer veel plezier beleven aan deze vriendelijke reus!

Tot de volgende.

Door Bas|Bevers, Weblog|0 comment

Comments niet toegestaan.