Bever fotosloep

20

jul

Bevers op hun best; door Judtith Borremans

Op vaderdag waren Herbert en ik al een ochtendje met Bas mee geweest om te genieten van de prachtige Biesbosch in de vroege morgen. Enthousiast geworden door de verhalen van Bas hebben we gelijk een Bevertocht geboekt. Nu wilde ik die mooie beesten wel eens met eigen ogen zien!

Natuurlijk nam ik mijn camera met telelens mee, maar ik ging ervan uit dat ik niet echt mooie foto’s zou kunnen maken. Immers de bevers zitten altijd tussen het kreupelhout enz. Maar het varen in het mooie gebied en de bevers kunnen bekijken vonden wij al een avontuur op zich!

We hadden een prachtige avond uitgekozen en genoten dan ook enorm van de vaartocht. Bas liet ons al mooie plekjes zien, maar maakte niet echt haast om naar de “beverplek” te gaan. Later snapte ik waarom; hij weet bijna op de klok af wanneer de bevers zich laten zien. Hij kent het gebied op zijn duimpje en ook de meeste bevers (her)kent hij en heeft ze zelfs een naam gegeven 😉

Toen we in het gebied kwamen moesten we absoluut stil zijn en niet bewegen. En ja hoor, daar zagen we pa Bever (zijn naam ben ik vergeten) zwemmen. Bas vertelde ons zachtjes dat pa eerst het eilandje rondzwemt, om te kijken of het veilig is.

Even later zagen we de ene bever na de andere zwemmen. Bas waarschuwde mij om die nog niet te fotograferen. Ze kunnen daarvan schrikken.

Uiteindelijk zagen we een grotere bever op de kant zitten, helemaal vrij, dus die kon ik mooi fotograferen. Een andere bever kwam aanzwemmen, een spannend moment! Zou hij ook de kant opgaan? Even leek het of ze knuffelden, Bas vertelde later dat dit hun manier van communiceren is. Ma of pa laat op deze manier blijken dat het veilig is. En ja hoor, ze accepteerden ons in de buurt en de tweede ging ook de kant op. Die ging zich op zijn gemak zitten poetsen, hilarisch om te zien.

Toen zij beiden het water weer in gingen, voer Bas onmiddellijk achteruit om ze de ruimte te geven en met een zacht fluisterend “dank je wel mooie bevers” zijn we weer terug naar de haven gevaren. Wat een onvergetelijke ervaring en wat ben ik blij met de foto’s!

 

Bever fotosloep

 

Bever fotosloep

 

Bever fotosloep

 

Bever fotosloep

 

Bever fotosloep

Judith Borremans

Judith organiseert ook fotoworkshops, gericht op macrofotografie en dan met name vlinders, libellen, paddenstoelen enz. Neem eens een kijkje op haar verfrissende website.

Door Bas|Bevers, Weblog, Weblogs van gasten|0 comment

Comments niet toegestaan.