vossen awd

22

jun

Bezoekje aan de Vossen AWD

Door het slechte weer van deze week zijn er enkele workshops verplaatst naar de komende weken. Voor mij kwam dat niet heel slecht uit. Enige tijd geleden had ik besloten dat de 500mm lens voor mij niet meer ideaal is. Te groot, te lomp en bovendien niet lichtsterk genoeg voor de Bevers. Een 300mm F/2.8 moest het gaan worden. De ‘oude’ lens was zo verkocht. Nu maar afwachten wanneer het nieuwe model van Canon op de markt verschijnt. Bij navraag bleek dat dit nog wel even kon duren. Vanwege de aardbevingen van afgelopen april heeft Canon enorme leveringsproblemen op het moment. Voorlopig zou ik zonder telelens zitten.
Stomtoevallig diende er zich een een hele fraaie aan op marktplaats: een Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM in nieuwstaat. De adverteerster had niets teveel gezegd en de lens was zo gekocht voor een leuke prijs. Het scheelde heel veel geld t.o.v. het nieuwe model dat nog op de markt moet verschijnen.

Dinsdag stond er nog een afspraak om met vrienden naar de Vosjes (AWD) in de duinen te gaan kijken. Hopelijk zouden de jongen te zien zijn. Het was een bewolkte dag; gunstig omdat ze dan wat actiever zijn. Actief waren ze! Een mooi moment om de nieuwe lens uit te proberen in de praktijk. Met wat testjes thuis was ik al zeer onder de indruk.

 

vossen awd
Al heel snel kwam er eentje met een prooi aangelopen. Hoewel ik er vorig jaar heel veel tijd aan had besteed zag ik dit niet al te vaak gebeuren en zeker niet frontaal voor de camera. Wat een geluk!

 

vossen awd
We zaten schijnbaar precies op zijn route naar de jongen toe en hij kwam met de prooi recht op ons afgelopen. Meestal schermen ze de prooien goed af voor mensen. Deze vossen zijn schijnbaar zo aan mensen gewend dat het ze niet meer deert …

 

vossen awd
Nóg dichterbij totdat ik alleen nog maar de kop in beeld had met de nieuwe 300mm.
Het gaat hier waarschijnlijk om het kuiken van een watervogel. Wie de ongelukkige prooi herkend mag het zeggen.

 

vossen awd
En nog even achterom kijken ook …

 

vossen awd
Nietsvermoedend kwam er een Knobbelzwaan aanvliegen.

 

vossen awd
Dezelfde Vos kwam terug na het overdragen van de prooi aan de jongen. Na het zien van de Zwaan spitste hij zijn oren.

 

vossen awd
Toch een maatje te groot voor vandaag. ’s Winters worden ze wel eens ten prooi gemaakt. Het zullen afgezakte exemplaren zijn geweest die ik toen had gezien. Deze stoof er met veel kabaal vandoor ..

 

vossen awd
De Vos droop af. Toch maar kuikens vandaag ..
De nieuwe lens bevalt dus! Voortaan kan er wat meer omgeving bij op gelijke afstand tot het onderwerp, waarbij deze lens nog steeds zéér veel detail laat zien. Moet het allemaal op wat grotere afstand, dan is er een 1.4x en een 2x converter beschikbaar om de boel wat dichterbij te halen. De beeldkwaliteit zal dan wat zakken, maar het is nog steeds 600mm op F5.6!

Groetjes,

Bas

Door Bas|Weblog|0 comment

Comments niet toegestaan.