broedende ijsvogels Biesbosch

24

maa

Broedende ijsvogels in de Biesbosch

Afgelopen zondag 22 maart weer plaatsgenomen in de schuiltent. Alles wees erop dat de ijsvogels ieder moment de eieren zouden gaan leggen. Ze waren druk in de weer met baltsen en het graven van de nesten. Exact een dag nadat de astronomische lente is begonnen, zijn de eieren gelegd. Nu zijn ze nog nauwelijks te zien. Precies over drie weken komen de eieren uit en zal er volop actie zijn van vissende ijsvogels. Een heerlijk vooruitzicht! Afgelopen zondag was er al veel minder actie van ze, maar ze kwamen nu en dan nog even langs op ‘de rustplek’. Op het moment hebben we een recordaantal broedende ijsvogels in de Biesbosch! Nog nooit heb ik zo veel nestgangen in de wortelkluiten gezien.

 

ijsvogel Biesbosch
Vrouwtje ijsvogel fluit naar het voorbij vliegende mannetje. Een heerlijk geluid!

 

ijsvogel Biesbosch
En nu iets opvallends: het is een ander mannetje dan begin deze week. Deze had een klein hapje uit de voorkant van de ondersnavel.
Ze is schijnbaar van partner gewisseld op het laatste moment voordat de eieren zijn gelegd.

 

ijsvogel Biesbosch
Na het maken van deze foto werd het rustig en kwamen ze niet al te vaak meer langs. Nadat ik lekker onderuitgezakt was gaan zitten, plotseling een vreemd gehijg naast de schuiltent en het tentdoek kwam naar binnen. Ik viel bijna van mijn stoel van schrik! Het bleek om een nieuwsgierige ree te gaan …┬á

Over drie weken gaat het ijsvogelproject weer verder. Nu is het een mooie tijd om te zien hoe het bij de bevers is.

 

Door Bas|IJsvogels, Weblog|0 comment

Comments niet toegestaan.