bever Biesbosch 2

24

jun

De vriendelijk rode reus

De afgelopen dagen zag het er allemaal niet al te gunstig uit wat het weer betreft; onweer en minimaal windkracht 4, tot 6 aan toe. Gelukkig konden we het onweer prima ontwijken door iets later te vertrekken, de wind bleef echter aan. Na een hobbelig ritje over de rivier kwamen we toch mooi op tijd aan. Klein probleempje: de wind blies loeihard over het water, precies daar waar ik de bevers verwachtte. Na wat geklungel bracht een steekstok uitkomst om de boot met z’n kont in de wind te leggen. De elektromotor trok het even niet, zo hard waaide het. Ik had er dus een hard hoofd in of het wel zou lukken. Bevers houden al niet van een kleine kabbel op het water … Maar goed, de boot lag nog maar net in positie en de eerste reus (volwassen exemplaar) was al op de knaagplek bezig met een takje. Super, de avond met vier gasten erbij was nu al gered! Zo konden we een kleine drie kwartier genieten van het uitzicht op deze bever. Dit op de donderdagavond.

bever Biesbosch 1

Vrijdagavond een kajaktour met Karin; de eerste vrouw die zich aanmeldde voor de kajaktrip! Ze wilde graag de bevers beleven en wel op een zo fraai mogelijke manier. Een goede keuze dus om met de kajaks te gaan. Zelf zou ik geen betere manier weten. Nu twijfelde ik wel wat aan de omstandigheden. In de superfraaie kajakkreek waar ik normaal voor kies om te gaan kajakken, werkten de bevers niet optimaal mee de laatste tijd. Door het late voorjaar zijn ze er nog niets gewend, al kregen we ze wel iedere keer goed te zien. De reeën in deze kreek lieten zich iedere keer wel goed zien, ook leuk. Enfin, ik besloot op het allerlaatste moment naar de locatie te varen waar we de bevertours per boot doen. Daar om de hoek bevindt zich een zeer ondiepe kreek waar geen boot kan komen.  Een gokje dus, omdat ik daar dit jaar nog niet verkend had. Mocht het mislukken, komt Karen gewoon een keer terug. Het is al heel wat om een plek uit de wind te vinden deze dag. Het zit flink mee de laatste tijd, dus wat kon er gebeuren?

bever Biesbosch 2
Nog flink in de wind kwamen we deze vriendelijke rode reus al tegen mét z’n partner. Op deze locatie zien we zowel de volwassen man als de volwassen vrouw van de familie vroeg in de avond tussen 19.00 en 19.30 actief. Dit is dus een zeer zeldzame gelegenheid met zeer goede kansen. Helaas kon Karin nog even geen foto maken. Ze was te veel in gevecht met de harde wind. Zelf zeilde ik ook wat snel voorbij, maar kon nog net 1x afdrukken onder een gunstige hoek

 

bever Biesbosch 3
Door de harde wind maakten we net iets te veel rumoer en de bevers hadden ons door. Ze gingen er helaas vandoor naar een rustigere locatie even verderop. We lieten ze even tot rust komen en maakten een rondje om misschien de driejarige jongen tegen te komen. Die kwamen we niet tegen, maar wel de vriendelijke rode reus die volledig uit de wind in het avondzonnetje aan het knagen was. Nu was het echt genieten met de verrekijker en de camera. Karin kreeg volop waar ze voor was gekomen. Karin blij, ik blij! Een mooiere afsluiter van de week was niet denkbaar.

 

bever Biesbosch 5

Van deze bevers zullen we nog lang in het seizoen plezier hebben!

Door Bas|Bevers, Weblog|0 comment

Comments niet toegestaan.