Biesbosch bever

26

mei

Een drukke Hemelvaart in de Biesbosch

Als in de jachthaven geen parkeerplek meer over is, weet je dat het druk is op het water. Dat het druk zou zijn met het mooie weer en het voor velen extra lange weekend is logisch, maar dit sloeg alles. Alles wat maar enigszins drijft, was te vinden op het water, van speedcruisers die hoge golven trekken tot elegante zeilschepen.
En wij gingen beveren, samen met vier deelnemers. En zo vertrokken we heel ontspannen naar een rustig deel van de Biesbosch waar het eigenlijk opmerkelijk rustig was.
Nederlanders hebben een erg goede gewoonte waar ze wereldwijd om bekend staan: klokslag 6 uur ’s avonds moet er gegeten worden en zijn de meesten van het water verdwenen. Na het eten zijn ze wat appelig en gebeurt er over het algemeen niet veel meer, zeker niet als ze aan de wijn e.d. gaan.
De ongunstige factor van de drukte was dus al snel verdwenen. Nu nog de keiharde zon aan de strakblauwe hemel. Bevers vinden hard licht niet bepaald prettig en wachten meestal tot de zon achter de wilgenbossen is verdwenen voordat ze actief worden op dit soort dagen. Na alle vroege ‘buitenkansjes’ afgevaren te zijn zonder resultaat, besloot ik naar de locatie te varen waar de bevers de laatste opvallend vroeg actief worden, ongeacht het weer. Het zou nog even duren tot de zon bijna onder ging, maar daar hoorde ik duidelijk een bever knagen. Ik meende dat deze ergens in de dichte begroeiing zou zitten, tot er een andere bever aan kwam zwemmen. Een bekende die goed benaderbaar is! Bij het voorzichtig benaderen van deze bever troffen we tot grote verrassing een tweede bever en wel onze knager die daar goed in het zicht zat, maar vanaf het water heel erg goed verborgen. Ook deze was een bekende en liet zich heel erg goed benaderen en knaagde heerlijk door.
Ondanks de drukte en het harde zonlicht toch weer een geslaagde avond! Eén van de deelnemers merkte na afloop op dat hij hoopte geen bevers te zien en gebruik kon maken van de garantieregeling. Fijn om zo’n compliment te krijgen en zo’n avond ook zonder bevers geslaagd is!

Biesbosch mooi avondlicht
Bijzonder fraai licht in de kleine kreken.

 

Biesbosch avondlicht op de wilgen
Ook zonder actieve bevers kun je hier heerlijk fotograferen natuurlijk.

 

Biesbosch avond
Het licht werd mooier en mooier, nu nog een bever zien te vinden.

 

Biesbosch bever
En ja hoor, goed verborgen in de kant achter een boom.

 

Biesbosch knagende bever
Nog net op tijd voor goed licht! Ik schoot ook wat foto’s van achter het stuur van de boot vandaan met de 100-400mm die ik nu standaard gebruik op het water.

Vanavond doen we er nog één en dan volgende week weer verder. Een mooie weekend gewenst met dit heerlijke weer!

Door Bas|Bevers, Weblog|0 comment

Comments niet toegestaan.