ijsvogel

01

maa

F8 and be there: deel 2

Terwijl de vogeltjes in de tuin inmiddels weer flink achter elkaar aanzitten deel 2 van “F8 and be there”.
Gedurende het hele voorjaar en de zomer van 2010 is er naast het volgen van de vossen geen tijd geweest voor andere onderwerpen. Ik was dan ook erg blij dat ik uitgenodigd werd om op een goed voorbereide IJsvogelstek van een vriend plaats te nemen. Ze waren op dat moment lekker bezig: de jongen in het nest stonden op het punt om uit vliegen, pa en ma IJsvogel waren al druk aan het baltsen voor het volgende broedsel. Na de zware verliezen van de afgelopen winters wordt de populatie zo weer snel op peil gebracht.

Nu even geen technische termen, maar het idee achter de belichting.

ijsvogel met visje
In de vroege ochtend zijn de visjes en de IJsvogels(!) het meest actief. Nog geen wind en de baarsjes zijn aan de oppervlakte aan het jagen, waar ze een gemakkelijke prooi vormen. De zon brandt al op de achtergrond en de IJsvogel zit nog in de schaduw. Via het histogram op het schermpje van de camera is ervoor gezorgd dat het wit in de nek net niet uitbijt; IJsvogel en visje zijn prima belicht met een fijn contrast tegen de lichte achtergrond.

 

poetsende ijsvogel
Niet veel later draait de situatie compleet om. Na de visvangsten moet er gepoetst worden. Inmiddels zit de IJsvogel vol in de zon met de achtergrond half in de schaduw. Even flink de belichting bijstellen! Zelfde methode als hierboven.

 

ijsvogel
Het verzorgde mannetje oefent een enorme aantrekkingskracht uit op het vrouwtje dat aan de overkant tussen de wilgentakken ging zitten. Gefluit over en weer … Door de wind kwam ze heel af en toe vrij in het zonnetje te zitten. Compositie kiezen, scherpstellen en even wachten tot de wilgentakken weer heel even omhoog waaiden. Klik en hebben! Door de handmatige belichting hoefde er niets bijgesteld te worden. Het licht bleef immers hetzelfde en zo is een buitenkansje snel benut. Niet veel later werd er gepaard. Heerlijk zo’n ochtend bij de IJsvogels!

 

Tot de volgende,

Bas

Door Bas|Weblog|0 comment

Comments niet toegestaan.