spelende vossen in de awd

25

feb

F8 and be there

“F8 and be there”, een uitspraak die ik verschillende National Geographic fotografen heb zien doen in de boeken. Diafragma’tje 8.0 en er zijn … Wat ze hiermee willen zeggen is dat de techniek ver ondergeschikt is als hét moment daar is: het licht is perfect en voor de lens speelt zich een geweldige actie af. De fotograaf hoeft nog slechts op de ontspanknop te drukken en een superfoto is gemaakt. Zo simpel kan het zijn als je op het juiste moment op de juiste plaats aanwezig bent. Toch denk ik dat er bij hen wat meer techniek achter zit dan ze zo nonchalant laten blijken.

Hier een voorbeeldje om voor mezelf eens na te gaan wat voor beslissingen er allemaal genomen zijn bij dergelijke omstandigheden: (bijna) perfect licht en een heel erg leuke actie.

spelende vossen in de awd

Het zal zo’n beetje de 15e avond zijn geweest dat we daar hebben zitten posten op de plaats waar vaak de sociale ontmoetingen van de vossen plaatsvonden. De welp was meestal wel in de buurt. Deze avond kwam ‘zijn grote zus’ er ook bij en vervolgens kwam de moervos ook meedoen. Een uniek moment! Aan de belangrijkste voorwaarde is voldaan: we (ik en Nancy) waren er … In het kort de techniek achter de foto:

In de maand juni is het licht tamelijk hard, ook in de late avond waarna het ineens uitgaat. Door dat tikkeltje harde licht wordt een dergelijke achtergrond al snel erg druk door de hoge contrasten die erin zitten. Om die reden gebruikte ik een 500mm F/4.0 lens, waarvan ik het diafragma net niet helemaal open zette op F4.5 om zo veel mogelijk de achtergrond te verzachten.
De scherptediepte (afstand waarover de scherpte zit) is zodoende minimaal, wat de kans op onscherpte in het onderwerp vergroot. Dat nam ik dan maar op de koop toe. Zeer geconcentreerd het auto focus-punt blijven richten compenseert dit weer een beetje …

De belichting was al lang (handmatig) ingesteld voordat er sprake was van enige actie. Je kunt er maar beter klaar voor zijn. De ervaring had geleerd dat het witte zand op de achtergrond 2 stops in de plus kan hebben, zodat de witte snoet van de vossen net niet uitbeet. Misschien een heel klein beetje dan, maar dat kan rechtgetrokken worden in het RAW-bestand met ‘recovery / herstel’. Een testfoto’tje maken en het histogram bekijken geeft in dit geval zekerheid!
Om een dergelijke actie te bevriezen is een sluitertijd nodig van maximaal 1/1600 s. Deze combinatie maakte het volgende setje instellingen: ISO 800; F4.5 bij een sluitertijd van 1/1600. Héél simpel allemaal en de techniek is hier ver ondergeschikt aan het moment, toch zijn ze van groot belang om geen actie te missen en de minder mooie elementen weg te werken in de foto.

Tot het volgende blog,

Bas

Door Bas|Weblog|0 comment

Comments niet toegestaan.