zonsopkomt Biesbosch

05

mei

Fotografie en het doorgeven van zonlicht; deel 2

Rond half zes in de ochtend startte het avontuur dat zo’n twee uur zou duren voordat de laatste grondmist is opgelost en voor de meeste mensen een nieuwe dag begint. Die van mij zit er eigenlijk alweer op. Nog even een rondje varen. Kijken hoe het met de ijsvogels gaat en weer naar huis. Foto’s uitzoeken, nabewerken met Lightroom en tot laat in de middag lekker nagenieten van deze prachtige ochtend!

 

zonsopkomt BiesboschInmiddels komt de zon boven de wilgenbossen uit. Een adembenemend schouwspel in complete stilte, behalve de kakofonie van de zangvogeltjesĀ  in het riet, gevoed door het zonlicht. Zij geven op deze manier het zonlicht door.

 

zonsopkomt BiesboschDe damp wordt op het grote water al wat minder. Nu de kleinere kreken in waar de mist wat langer blijft hangen.

 

zonsopkomt BiesboschHier is het bijna altijd raak.

 

zonsopkomt BiesboschEn nu snel weer terug naar de Westkant waar de wind vandaan komt.

 

BiesboschIn het Oosten van het land noemen ze het ‘witte wieven’, hier is meer aan de hand. Wie goed kijkt ziet er de monsters van de Biesbosch in. Live zijn ze niet te zien. Thuis achter het beeldscherm wel. Je schrikt je rot als je weet wat er om je heen heeft gehangen!

 

zonsopkomt BiesboschZe houden schuil in het riet en laten zich af en toe zien.

 

zonsopkomt BiesboschHet kwaad van de nacht wordt verdreven door de dag. De dolende geesten maken plaats voor heerlijke zachte tinten van de vroege ochtend. Kwikstaarten doen hun dans boven het water en rusten even op een boomstammetje (rechtsonder) Ze vieren de dag in vrijheid, net als wij.

Na het zien, voelen, ruiken en vastleggen van dit schouwspel ga ik even kijken hoe het met de ijsvogels is. Tot nu toe vond ik lang niet zo veel broedgevallen als vorig jaar rond deze tijd. De reden hiervoor was duidelijk: te weinig kleine vis aan de oppervlakte om hun jongen mee te voeden. In een razend tempo zal de kleine vis nu naar de ondiepere kreken trekken, samen met de groei van de waterplanten. Broedgelegenheden die tot nu toe onbezet waren, worden nu pas ingenomen. Het gaat nu allemaal snel, heel erg snel. Workshop of niet, iedere dag ga ik nu even kijken, anders is het niet bij te houden.

Tot de volgende die snel zal volgen!

 

Door Bas|Weblog|0 comment

Comments niet toegestaan.