futen met jongen

23

mei

Futen met jongen in strijklicht

Vandaag eens even de tijd genomen om fotobestanden op te ruimen en te archiveren. Daarbij kwam ik nog wat foto’s tegen van Futen met jongen die ik enkele weken geleden maakte. Deze Futen broeden hier in de buurt middenin een woonwijk. Bang voor mensen zijn ze niet en voelen zich zelfs beschermd tussen de huizen en de mensen die regelmatig bij ze komen kijken. Vorig jaar stond er een complete schoolklas omheen toen er een ei uitkwam. Het jong dat vervolgens op de rug van moeder-fuut kroop werd met luid gejoel welkom geheten op de wereld. Leuk dat kinderen op deze manier kennis kunnen maken met een mooi natuurverschijnsel. Eksters en Reigers krijgen geen kans om de jongen te kapen ..

Dit jaar was het wat moeilijker om er leuke foto’s van te maken. Het nest bevond zich dit jaar in de schaduw bij een bruggetje. Pas toen de Futen het nest hadden verlaten boden ze wat fotokansen als ze een keertje in goed licht zaten. Toen ik er weer eens ging kijken zaten ze opnieuw in de schaduw. Nu wel met de jongen op de rug! Af en toe kwamen ze eruit met de zon schuin aan de overkant. Dat kan hele leuke momenten geven als één van de Futen eventjes draait zodat het licht erlangs strijkt. Daar heb ik een poosje op gewacht …

fuut
Het vrouwtje had de jongen op haar rug en het mannetje voorzag ze regelmatig van visjes. Zo af en toe wordt de wacht afgewisseld. De Fuut die aan het vissen is geweest gaat zich dan eerst uitgebreid poetsen. Op deze foto worden de veren even geschud voordat de jongen worden overgenomen.

 

fuut
Het ‘plonsje’ na het schudden van de veren ..futen met jongen
Vrouwtje is nu aan het vissen en geeft de visjes aan het mannetje. Mannetje voert ze vervolgens aan de jongen … Dit gaf heel veel kansen met strijklicht omdat ze enkele rondjes draaiden.

Groetjes,

Bas

Door Bas|Weblog|0 comment

Comments niet toegestaan.