Bruine beer

02

maa

Geluk bij een ongeluk

Voordat de avonturen in de Biesbosch beginnen is het nu even tijd om foto’s door te nemen van avonturen van de afgelopen jaren. Absoluut hoogtepunt waren de beren in Katmai (Alaska) Dagelijks worden we eraan herinnerd door de foto’s die in groot formaat in de gang hangen. Nooit loop ik erlangs zonder even naar ze te kijken. We moeten een keer terug, ooit …
Helaas is het ook daar drukker geworden net als bij de vossen in de AWD. Moeilijk voor te stellen daar je er uitsluitend per boot of watervliegtuig kunt komen. Goede gidsen zijn zeer schaars en die wij hadden zijn er inmiddels mee gestopt en zetten zich nu in om de boel daar te reguleren. Prachtige mensen; we zijn er nog steeds gelukkig mee om hen te hebben leren kennen. Ken & Chris Day …
Naast de dieren zijn de mensen die erbij horen minstens even interessant. Dat besef komt later pas.

Deze foto’s stonden al eerder op mijn fotosite ‘nature reflections’, nu breng ik ze toch nog even onder de aandacht in een andere context. Die context verandert onvermijdelijk in de loop der jaren. Misschien wat sentimenteler wegens de veranderingen die daar (en hier) gaande zijn?

Katmai Alaska
De eerste blik op Katmai na er anderhalf jaar naar uitgekeken te hebben.

 

Katmai Alaska
Ken zet de landing in nadat we al beren hadden gezien. Chris is een romanticus die zijn weerga niet kent. Hij versierde Chris door liefdesbrieven over haar uit te strooien vanuit zijn vliegtuig en maakte later een met berenhaar gevuld kussen voor haar. Zij zich maar afvragen waarom de flessen shampoo zo snel op waren.

 

Watervliegtuig Kaimai
De Dehavilland Beaver uit ’68 van Ken. Het beste watervliegtuig ooit vanwege de zeer korte baan die ze nodig hebben om op te stijgen of te landen. Ken bracht hem in perfecte staat. Inmiddels is het bedrijf ‘Emerald Air Service’ overgenomen. Ken en Chris hebben de nieuwe eigenaren goed opgeleid. Zij gidsen nu op verantwoorde wijze toeristen langs de beren.

 

Bruine beer
Wij kwamen zeer goed voorbereid naar Alaska voor de beren. Ken en Chris hadden dat meteen door en we mochten onze eigen gang gaan. Ze hadden er vertrouwen in. Zo konden we een lager standpunt innemen langs de rivier en hadden we veel beter zicht op de vissende beren. Toch viel het niet mee om goede foto’s te maken. De dagen waren veel te snel om, zo’n belevenis bekijk je niet alleen door een stuk glas en het licht was over het algemeen niet te best. Deze actie was geweldig met die zalm prominent in beeld. Ik bleef de knop maar ingedrukt houden totdat de buffer van de camera volliep. Normaal gesproken geen probleem, maar deze keer bleef hij erin en deed niets meer. Het enige wat nog hielp was de accu eruit halen en er weer in stoppen.

 

grizzly Katmai
De enige foto van deze actie die op de kaart stond. Het randje dat niet opgeslagen was moest er toch wel af voor een goede compositie. Geluk bij een ongeluk dus!

Er staan nog honderden foto’s op de schijven van deze trip die ik nog niet eerder op mijn website zette. Misschien bij een volgende sentimentele bui …

Tot de volgende,

Bas

Door Bas|Weblog|0 comment

Comments niet toegestaan.