gewonde bever

20

mei

Gewonde bever in de Biesbosch

Op dit moment worden de jonge bevertjes geboren en dat leidt tot wat verschuivingen in de verhoudingen van de bevers onderling. Dat is duidelijk te zien aan de locatie van de bevers die ik regelmatig buiten de burcht zag slapen. In één van de vorige beverblogs zagen we een stel samen op de kant zitten. Dat was recht tegenover de familieburcht. Nu zie ik ze nog steeds samen, maar dan een heel stuk verderop.

Wat opviel toen ik de kleinste van het stel tegenkwam, was een flinke bijtwond van een andere bever in zijn zij. Helemaal vrijwillig is deze verhuizing dus niet gegaan. Als de jongen drie jaar oud zijn, worden zij uit het territorium gejaagd en moeten zelf hun eigen burcht gaan stichten. Hoogst waarschijnlijk is dit het geval bij deze bevers die misschien al een partner hebben gevonden. Of zijn het broer en/of zus van elkaar? Dat zal later duidelijk worden …

De vraag van een cursist “zijn bevers schadelijk?” is hiermee meteen beantwoord. Ze vermijden op deze manier een overpopulatie binnen een bepaald gebied en stellen daarmee het voedselaanbod voor zichzelf en hun jongen veilig.

bever
Deze Bever kwamen we spontaan tegen in het volle daglicht tijdens een workshop afgelopen vrijdag. Hij was duidelijk zijn plekje aan het zoeken.

 

gewonde bever
Enkele weken geleden zat deze Bever zijn Bever-dingen nog te doen recht tegenover de familieburcht.

 

gewonde bever
Afgelopen donderdag, tijdens een bevertocht met gasten aan boord, zat hij ruim een kilometer verderop. Op de foto’s viel toen al op dat hij een flinke bijtwond in zijn zij had. Gisteren trof ik hem knabbelend op dezelfde plaats en hij leek het prima te maken. Met een opdracht voor een stukje beverfilm op zak ben ik er nog vaker dan voorheen.

 

gewonde bever
Toen hij zich omdraaide was het even schrikken van de bijwonden die erbij zijn gekomen in de korte tussentijd. Gelukkig lijkt het allemaal oppervlakkig en goed te helen. Wel was duidelijk dat hij zich niet helemaal lekker voelde. Met half dichtgeknepen ogen zat hij aan het takje te knagen en bewegen leek hem moeite te kosten. Om dit wat duidelijker in beeld te krijgen is, tussen het filmen door, de 2x converter er even tussen gezet. Dat valt dus niet tegen!

Later lijkt het allemaal weer goed te komen, wanneer je ziet dat Bevers van verschillende burchten elkaar opzoeken en uitgebreid begroeten aan het begin van de schemering.

Omdat het nachtdieren zijn blijft het lastig om inzicht in hun doen en laten te verkrijgen, maar het is al heel wat als ernaar geraden kan worden ..

Wordt vervolgd …

Grts,

Bas

Door Bas|Bevers, Weblog|0 comment

Comments niet toegestaan.