ijsvogel Biesbosch

20

maa

ijsvogels fotograferen in de Biesbosch

De ijsvogels waren één van de voornaamste redenen om begin 2011 neer te strijken in de Biesbosch. De Biesbosch is dé ideale habitat voor de ijsvogel en de hoeveelheid nestgelegenheden is enorm in de vorm van wortelkluiten van omgewaaide wilgen. Met de dichtbegroeide oevers kun je bovendien gemakkelijk gebruik maken van een natuurlijke dekking. Deze dekking maakt dat je buiten hun zicht plaats kunt nemen zonder enige verstoring. In de buurt van de havens zijn ze vaak wat minder schuw. Ook niet onbelangrijk, het is uitsluitend bereikbaar per boot en/of kajak.
Sinds een paar weken is het veel zoeken geweest en natuurlijk een paar keer voor niks in het schuiltentje gezeten. IJsvogels fotograferen in de Biesbosch vereist flink wat doorzettingsvermogen! Vandaag zat het voor het eerst goed mee! Met zonsopgang wilde ik er zijn omdat ze in de ochtend het meest actief zijn. De dikke mist gooide roet in het eten, gevolgd door de eclips waarmee het i.c.m. de mist erg donker was. Het was dus lang wachten voordat het veilig genoeg was de Amer over te steken. De ijsvogels werkten aanvankelijk niet erg mee. Tot drie ’s middags uur heb ik op de verkeerde plaats gezeten in de schuiltent. Toen vond ik het genoeg en ben naar een andere locatie gegaan. Gevonden! Daar was het binnen 5 minuten raak en heb tot zonsondergang kunnen genieten van een blauw/oranje gevulde zoeker.
De strenge winters van 2011/2012 en 2012/2013 hadden de ijsvogelpopulatie flink gereduceerd. Na 4 jaar niet meer  gespecialiseerd bezig te zijn geweest voor de ijsvogel is het super genieten aan de waterkant! Alle locaties zijn zo gekozen dat ze vanaf de oever gefotografeerd kunnen worden vanuit de schuiltent. Deze week zullen de eieren worden gelegd die na  drie weken uitkomen. Dan hebben ze met z’n tweeën gemiddeld 6 snavels te voeden, hun eigen snavels meegeteld.  Dat is een mooie periode voor actiefoto’s! Het vrouwtje van dit broedpaar is opvallend groot.

De foto’s van vanmiddag:

 
ijsvogels fotograferen in de Biesbosch 4
Binnen 5 minuten zat het vrouwtje daar mooi te zijn. Ze is opvallend groot.

 

ijsvogels fotograferen in de Biesbosch 3
Het zijn erg nerveuze beestjes. Kort achter elkaar veranderen ze van houding nadat ze met hun staart(je) op en neer bewegen.

 

ijsvogels fotograferen in de Biesbosch 2
Mannetje en vrouwtje zijn beide erg alert voor gevaar vanuit de lucht. Geheel terecht, er hing de hele middag een buizerd rond.

 

ijsvogels fotograferen in de Biesbosch 1
Vrouwtje in het laatste licht van de dag.

Ook ijsvogels fotograferen in de Biesbosch?

Over een week of drie krijgen ze het dus heel druk en zijn er volop kansen om goede (actie)foto’s te maken! Het seizoen loopt tot eind augustus. Daarna wordt het weer moeilijker.

Inschrijven voor deze ijsvogelworkshop kan vanaf heden. U kunt in het bericht doordeweekse data voorstellen, eventueel een zondag.
Verder staat het seizoen weer voor de deur. De mooie ochtenden komen er aan! Deze is van afgelopen week:

zonsopgang Biesbosch

Door Bas|IJsvogels, Weblog|0 comment

Comments niet toegestaan.