ijsvogels 3

04

jul

IJsvogels met Piet van Bommel

Afgelopen vrijdag stond er een afspraak met Piet en zijn kajakmaat Harry om de ijsvogels te gaan fotograferen. De kansen van het moment zijn bijzonder goed, maar het kan natuurlijk altijd beter. Ik was wel benieuwd hoe het zou gaan lopen met de wisselende omstandigheden van de afgelopen week. Nu en dan stond het water bijzonder laag en was dan weer erg troebel na een regenbui. Altijd spannend …
Onderweg naar de ijsvogels hadden we bijzonder goede gesprekken over het kajakken. Kajakkers zijn altijd goed volk en bescheiden natuurliefhebbers. Piet en Harry zijn ook nog eens fanatieke Canada-gangers. Het delen van de ervaringen met de beren, orca’s, bald eagles én het kajakken nabij de orca’s, zeeleeuwen en bultruggen, deden bijna vergeten dat we vandaag gingen ‘ijsvogelen’. Ik rook de geur van de Johnstone Strait weer, waar Nancy en ik ooit een soortgelijke trip hadden gedaan met 3 overnachtingen op een strand waar de orca’s regelmatig komen ‘scrubben’ in het kelp. Fantastisch! De plek waar mijn interesse in de natuurfotografie zo’n beetje is begonnen.

De koffie smaakte goed onderweg en we zijn nu bijna bij de beoogde ijsvogellocatie. Hier is het meteen feest; de tweede ‘ronde’ jongen zijn nog maar net uitgevlogen. Twee zaten er al op de tak, met een derde ergens eronder. Dit gaat een topdag worden, maar even wachten tot ze uit zichzelf weggaan. Even later namen Harry en Piet snel plaats in de schuiltent, nadat ik ze wat instructies had gegeven niet te snel met de lens te bewegen en zorgen dat ze je handen niet zien. Da’s eigenlijk ook alles om succesvol aan de gang te kunnen gaan en ze niet te verstoren.
Ik ging verderop even de nieuwe schuiltent opzetten die ik een dag daarvoor had gekocht. De oude was weer eens ingestort en met een noodreparatie gemaakt. Piet en Harry vermaakten zich wel, zeker weten.
Na een uurtje of twee ging ik maar eens kijken en een bakkie bij ze doen. De geheugenkaarten zaten al bijna vol met vele foto’s en filmpjes. Blije gezichten in de schuiltent! Piet stuurde mij e.e.a. met toestemming om ze in een weblogje te plaatsen. Hieronder kun je meegenieten van de foto’s en een filmpje welke Piet maakte met zijn Panasonic compactcamera met groot telebereik:

 

ijsvogels 1

 

ijsvogels 2

 

ijsvogels 3

 

ijsvogels 3

 

Bijna een week verder zijn de oudervogels druk aan het baltsen en het mannetje bezig met het nest. Enkele jongen van het eerste legsel van dit jaar zijn ook nog aanwezig in het poeltje en komen regelmatig langs. Wordt het toch nog een topjaar voor de ijsvogels. Afhankelijk van het weer zullen we tot laat in oktober plezier van ze hebben!
Door Bas|IJsvogels, Weblog, Weblogs van gasten|0 comment

Comments niet toegestaan.