Biesbosch ijsvogel 7

25

jul

IJsvogels van de afgelopen week

De afgelopen week is het vooral ijsvogelweek geweest met heel erg leuke resultaten en waarnemingen. Het poeltje wordt nu constant ‘bezet’ door telkens twee dezelfde ijsvogels, een broertje en zusje van het eerst legsel. Waren ze begin vorige week soms nog wat onregelmatig aanwezig, afhankelijk van windrichting en waterstand, deze week zijn ze er soms bijna onafgebroken en altijd samen. Soms zelfs met z’n tweeën op één tak, zoals we nu al verschillende keren hebben mogen zien. Dit op een meter of vier voor de schuiltent waar ze zo nu en dan vlak overheen vliegen met luid gefluit.
Volop genieten dus!

Biesbosch zware bui
Flink wat spectaculaire wolkenluchten deze deze week! Gelukkig waren we telkens op tijd terug voordat het los ging boven de Biesbosch.

 

Biesbosch ijsvogel 1
Het jonge mannetje dat al aardig op kleur begint te komen. Aan het witte puntje op de snavel en de donkere voetjes is goed te zien dat het hier om een jonkie gaat.

 

Biesbosch ijsvogel 2

 

Biesbosch ijsvogel 3

 

Biesbosch ijsvogel 4

 

Biesbosch ijsvogel 5

 

Biesbosch ijsvogel 6
En hier de knappe dame, de vrouwtjes hebben gedeeltelijk een oranje ondersnavel.

 

Biesbosch ijsvogel 7
Andere ijsvogels komen nauwelijks aan bod in het poeltje. Deze wordt met hand en tand verdedigt door deze twee blauw/oranje rakkers. Op het moment zitten de oudervogels nog te broeden een stukje verderop. In de laatste week van augustus zullen de jongen van het derde legsel uitvliegen. We zijn natuurlijk erg benieuwd hoe druk het dan wordt met de ijsvogels in dit poeltje. Meestal blijven ze enige tijd hier rondhangen en begint in september de strijd om dit territorium.

Door Bas|IJsvogels, Weblog|0 comment

Comments niet toegestaan.