Biesbosch opstijgende zwaan in mist 7

28

apr

Koningsdag in de Biesbosch

De afspraak met Marco en Rob stond al maanden; op Koningsdag voor een mooie tour de Biesbosch in en maar hopen op grondmist. De voorspelling was de middag ervoor meer dan goed: lichte vorst op ‘klomphoogte’ en praktisch windstil met windkracht 0 tot 1 uit noordoostelijke richting en nog een heel klein beetje bewolking ook. Later op de avond veranderde dit helaas naar windkracht 2, waarmee de kans op een goed pak grondmist iets kleiner werd. De kou aan de grond beloofde echter veel goeds. Het geeft een bijzonder heldere atmosfeer met grondmist eronder. Kleurenweer dus met het frisse voorjaarsgroen erbij! Om nerveus van te worden …
Het zou een erg ontspannen tour worden met mensen die liever de drukte rond Koningsdag vermijden en even willen ontspannen. Rob en Marco waren bijzonder vroeg en zo konden we een half uur voor zonsopkomst het water al op. Vanuit de haven was al te zien dat er een mooie mistdeken op het water lag boven de zandplaten aan de oostkant.
Zwanen foerageren er vaak vroeg in de ochtend. Dit kon heel erg mooie beelden gaan geven. Rustig er naartoe. Rob en Marco voor in de boot en met hun telelenzen in de aanslag. Even de lijn bepalen en hoe ze te benaderen met iets moois op de achtergrond. De eerste camera-clicks volgden. De eerste foto’s waren al meer dan de moeite van het vroege opstaan waard. Plots veel lawaai rechtsvoor van ons. Twee opstijgende zwanen. Precies parallel aan de boot én aan de oever kwamen ze voorbij, mooier kon het niet.  Ik had inmiddels ook mijn camera klaar liggen en schoot onderstaande foto’s met ISO 1600, F5.6 bij 1/30 seconde, precies goed voor flink wat ‘blur’ en toch scherpte op de kop.  Je moet er een halve nachtrust voor opofferen, maar dan heb je ook wat!

Biesbosch opstijgende zwaan in mist 1

 

Biesbosch opstijgende zwaan in mist 5

 

Biesbosch opstijgende zwaan in mist 6

Het felle oranje bleef wat achterwege en maakte snel plaats voor een prachtig kleurenpalet. Tijd voor een mooie tour en zien wat we tegen komen met een goede bak koffie en een grote speltkoek erbij. De eerste visarend met prooi zagen we al snel voorbij vliegen. Er zijn nu twee broedparen in de Biesbosch!
Vervolgens voor het eerst dit jaar een lepelaar gezien, de koekoek weer gehoord en voor het eerst sinds jaren weer eens de illustere roerdomp gehoord in de Biesbosch.
Halverwege de tour een bever  die ons tot heel erg dichtbij liet naderen en stil bleef liggen met z’n kop naar ons toe. Op de schermpjes van Marco en Rob waren fantastische beelden te zien.
Als klap op de vuurpijl een erg gemakkelijke reebok die netjes voor ons poseerde en nóg een visarend in het zicht.
Een zeer geslaagde Koningsdag dus! Aankomend weekend wordt het een paar graden warmer. Ook weer eens fijn en natuurlijk veel gunstiger voor de kajak- en bevertourtjes die binnenkort gaan volgen.

Biesbosch landschap in ochtendlicht

Door Bas|Weblog|0 comment

Comments niet toegestaan.