biesbosch fotografie

05

mei

Magische lichtshow in de Biesbosch

Druk was het afgelopen weekend in de Biesbosch. Het begon vrijdag met een Bevertour die zeer geslaagd was. Aan het begin van de avond gekraak van takken op de kant. Vervolgens zwom er er een flinke reebok naar de overkant. Super om mee te maken! De Bevers werkten ook goed mee. Samen zaten ze bovenop een omgevallen boomstam te knagen. Nu het nog niet al te laat donker is, ben ik ook een beetje op tijd thuis om de volgende dag vroeg op te staan voor de workshop ‘Puntjes op de I’s’ voor een gezelschap van vier mensen. De file op de Moerdijkbruggen gooide wat roet in het eten en ik was anderhalf uur later thuis dan de bedoeling. Dat hakte er even in, maar een zeer geslaagde zaterdag gehad met erg mooi weer.
Op zich zijn twee workshops achter elkaar genoeg voor een weekendje. Afgelopen woensdag kreeg ik een zeer enthousiast mailtje van iemand die een workshop wilde volgen en dat moest per se dit weekend voor deze druk bezette persoon. Nu liet de weersverwachting al de hele week uitermate gunstig weer zien voor de zondag. Beetje bewolking, koude nacht en windstilte. Hij was meteen enthousiast voor een privé-workshop op de vroege ochtend bij zonsopgang. Kwart voor zes bij de jachthaven dus. Voor mij een mooie stok achter de deur om er op dat tijdstip te zijn. Ik ben geen ochtendmens … Genoeg tekst, nu de foto’s van afgelopen zondagochtend in iets groter formaat dan gebruikelijk. Ze vragen erom! Klik op een foto om ze in het groot te zien.

biesbosch
Veelbelovende damp op het water voor de uiteindelijke plaats van bestemming.

 

biesbosch
Na iedere cameraklik van Jeroen volgde er een “ohhhh” of een “aahhhhh”, dat werd met de minuut frequenter.

 

biesbosch fotografie

biesbosch fotografie
Nog een liefhebber van de vroege ochtend in de Biesbosch. Hij had onderweg reeën over zien zwemmen en verschillende Bevers gezien. Ook zijn dag kon niet meer stuk! Deze foto gaat in een brochure van kanovereniging ‘de Biesbosch bevers’ gebruikt worden. Misschien dat ik ook maar eens lid moet worden van deze club?

 

biesbosch fotografie
De plaats van bestemming vanaf de dijk. Overweldigend was het schouwspel van licht!

 

biesbosch fotografie
Nu samen me Jeroen een goede positie kiezen en met de Lee-filters spelen. Deze is met een twee stops gradueel filter gedaan om de lucht wat te dempem, c.q. het gedeelte onder de horizon wat lichter te krijgen.

 

biesbosch fotografie
Ik besloot het gebruikelijke voorgrondje bij landschappen te laten vervallen met dit vervreemde effect tot gevolg. Goede keuze, denk ik.

 

biesbosch fotografie
Bij deze foto is er een Lee ‘Big stopper’ voor geschoven. Deze houdt 10 stops licht tegen, zodat de sluitertijd met 10 stops kan worden verlengt. Normaal gesproken is het nadeel dat dit filter een blauwzweem geeft. Deze is met de witbalans eventueel bij te werken. Het staat deze foto echter zo goed, dat ik het zo heb gelaten.

 

ijsvogel biesbosch fotografie
Op de terugweg zijn we even langs een bekend IJsvogelnest gevaren en hebben daar even gewacht of er misschien eentje zich liet zien. Al meteen na het vastleggen van de boot gebeurde dat en al snel nog een keer! De eieren zijn schijnbaar uitgekomen en ze zijn nu bezig met het voederen van de kleintjes. Om het kwartier gaat er een visje naar binnen. Deze locatie is bekend en ze zijn er gewend aan publiek. Uit respect zijn we natuurlijk op flinke afstand gebleven zodat ze zich niet aan ons storen.

Alles bij elkaar was het voor mij de mooiste ochtend ooit in de Biesbosch. Nogmaals hartelijk dank voor de inschrijving en het enthousiasme, Jeroen!
Deze privé-workshop is te boeken via de website, www.fotosloep.nl en staat er inmiddels uitgebreid beschreven. Voor deze opzet is gekozen omdat we precies op tijd in de Biesbosch op de plaats van bestemming moeten zijn en dat op een zeer vroeg tijdstip. Met wat grotere groepen is dit bijna niet te doen …

Groetjes,

Bas

Door Bas|Weblog|0 comment

Comments niet toegestaan.