ijsvogel in habitat; Biesbosch 4

15

sep

Van de nood een deugd krijgen

Deze week zit het niet bepaald mee met het weer. Door de vele regen is het waterpeil zelfs tot ongekende hoogte gestegen en dit zal ook nog even zo blijven. Om deze reden ging de ijsvogelworkshop van vandaag niet door. Op de beste plekken staat nu zo’n 30cm water op de plaatsen waar de schuiltent zou moeten staan. Een lekker rustig dagje dus vandaag.

Na gisteren ook niet te zijn geweest en een heel erg slechte voorspelling voor morgen, ging het toch flink kriebelen toen de zon door een erg fraaie wolkenlucht heen kwam. Toch maar even in de auto gestapt, al was het maar om te zien hoe hoog het water staat.

Het water stond dus nog heel erg hoog, zeker nu het vloed was. Enige mogelijkheid de schuiltent ergens te plaatsen was er niet op de beste stekken van dit moment. Ergens had ik echter nog een plannetje liggen op een plek waar het eerder nooit lukte en waar ik het eigenlijk een beetje had opgegeven, ook omdat er nooit eens goed licht op staat. Het is echter een zeer fotogenieke locatie. Toch maar weer eens kijken, de oever is er een stuk hoger dan op de andere locaties. Eenmaal aangekomen bleek er een prachtig mooi straaltje licht op de afgebroken tak te staan en ook nog eens helemaal vol met visschubben! Erg hoopvol zette ik een klein schuiltentje neer en ging zitten, de verwachtingen nog steeds niet erg hoog gespannen omdat het nu eenmaal middag is. Dan zijn ze immers veel minder actief dan in de vroege ochtend.
Het zou echter geen vijf minuten duren voordat ik een ijsvogelplonsje hoorde en ik een ijsvogel met visje op de tak zag landen. Helaas een kleine meter naast de stronk achter wat kleine takjes. Niet wetende hoe schuw de ijsvogels hier zijn, reageerde ik even niet voor de zekerheid. Heerlijk om dit zo te zien natuurlijk.

Nadat de ijsvogel z’n visje had verorberd, deed hij nog even de ronde en ging verschillende malen goed in het zicht zitten, óók op de afgebroken tak waar precies een mooi spotlichtje op stond. Je kunt maar eens geluk hebben! Binnen enkele uren kwamen ze nog drie maal langs en wederom precies op het stronkje. Van het weekend zal het er niet van komen nog naar de Biesbosch te gaan, maar dit biedt wellicht erg mooie kansen de komende tijd. Volgende week meer.

Fijn gewenst weekend voor nu!

ijsvogel in habitat; Biesbosch 1

 

ijsvogel in habitat; Biesbosch 2

 

ijsvogel in habitat; Biesbosch 3

 

ijsvogel in habitat; Biesbosch 4

 

ijsvogel in habitat; Biesbosch 5

 

 

Door Bas|IJsvogels, Weblog|0 comment

Comments niet toegestaan.