photoshop

05

apr

Photoshop reddingsactie

Op birdpix.nl stond een tijdje terug een oproep van Gerda (Cheeta op birdpix). Gerda is fanatiek Afrikaganger en gaat vooral naar onbekende bestemmingen ver buiten de gebaande paden. Afgelopen voorjaar was ze met een gids in West Kameroen in de Bamenda Highlands, Mount Oku. Zonder gids mag je daar niet komen schrijft ze. Vanwege de te moeilijke omstandigheden besloot ze de camera op te bergen en van de fraaie momenten te genieten die de 100(!) verschillende vogelsoorten boden.

Voor de Platysteira laticincta, Bamendese lelvliegenvanger, Banded Wattle eye met rups in zijn snavel moest echter een uitzondering worden gemaakt. Deze zeldzaamheid is endemisch voor dit gebied en wordt ernstig bedreigd in zijn bestaan. Er zijn nauwelijks foto’s van gemaakt! Gerda had dus een heel klein kansje om een zeer bijzondere foto te maken. De gids drong er ook op aan om een poging te doen. Het moment was zeer kort en het licht zeer beroerd. Zelfs met 1/200 seconde, het diafragma helemaal open en ISO 800 was de foto nog wat onderbelicht. De afstand was ook nog eens veel te groot voor een 300mm lens en een 1.4x converter.
Het resultaat was dan ook wat teleurstellend en ze deed een oproep op Birdpix of iemand de foto wat sprekender kon maken met Photoshop. Uiteindelijk werd het een ‘bewerkingsopdracht’ waarvoor het RAW-bestand beschikbaar werd gesteld. Ik zag er wel een uitdaging in.

Bij het beoordelen van het RAW-bestand bleek de foto niet al te veel bewogen en bleek er best wat detail in te zitten. Mooi! Daar kun je altijd wel wat mee. De overmaat aan ruis en kleurzweem kan er altijd wel uitgehaald worden, zeker als er verkleind wordt tot internet-formaat (800 pixels breed)

Het RAW-bestand: zonder bewerkingen omgezet naar jpg en verkleind tot 800 pixels breed:

photoshop
Foto: Gerda

Het RAW-bestand optimaal in de houding gezet en geexporteerd naar TIFF-formaat. De kleurzweem (groen) is met de witbalans al een beetje weggewerkt. Crop is meteen gemaakt met de vogel niet te groot in beeld, zodat de details die erin zitten na bewerken optimaal uit de verf komen. Dat is een inschatting op basis van ervaring.

 

photoshop
Foto: Gerda

Nu het moeilijke gedeelte in Photoshop: alle kleurzweem eruit halen, ruis zo veel mogelijk verwijderen en de details zo veel mogelijk benadrukken. De laatste kleurzweem is eruit gehaald met de kleurbalans. Vervolgens is de saturatie wat verhoogd. Dit bracht de foto nog niet op kleur. Met ‘kleur afstemmen’ is de luminantie en de kleurintensiteit wat verhoogd. Nu begon het ergens op te lijken! Met de kleurbalans nog wat rood toegevoegd en daarna nog eens ‘kleur afstemmen’ gedaan.
Om de details erin te krijgen en de ruis te reduceren is de foto telkens wat verkleind en is de vogel plaatselijk verscherpt met verschillende aanscherpingstechnieken. Na het omdraaien van de selectie is de ruis rond de vogel verwijderd. De meeste details kwamen tevoorschijn met de volgende truc: toepassing van ‘onscherp masker’ of ‘unsharp mask’, afgekort ‘USM’ in de fotowereld. Door een zeer grote radius toe te passen wordt het plaatselijk contrast verhoogd. Dat bleek voor dit vogeltje ideaal!
Enfin, hier het eindresultaat:

 

photoshop
Foto: Gerda

De foto heeft op Birdpix zelfs een ereplaatsje gekregen in de database, waar uitsluitend onderscheidende foto’s in worden opgenomen. Daar was hij onbewerkt al bijzonder genoeg voor!

Groetjes,

Bas

 

Door Bas|Weblog|0 comment

Comments niet toegestaan.