Review Thinktank Streetwalker Harddrive
Dit blog heeft een tijdje op zich laten wachten. Mijn excuus.
Bij de voorbereiding van de aanstaande trip Naar Canada hoorde ook de aanschaf en het testen van wat materialen. De loeizware 500mm lens heeft plaatsgemaakt voor de veel lichtere Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM. Niet alleen de lens is verantwoordelijk voor een aanzienlijke gewichtbesparing. Ook de bijbehorende rugzak neemt een belangrijk deel voor zijn rekening.
De rugzak die nodig was om de 500mm lens en de overige spullen veilig te vervoeren woog leeg al ruim 4 kilogram!
De rugzak waar de nieuwe lens, samen met alle andere spullen, in past weegt slechts 1.7 kilogram. Totale gewichtsbesparing is maar liefst ruim 4 kilogram!
Dat is uiterst handig om in Canada in ruw terrein te kunnen wandelen met alle fotospullen bij de hand, om maar geen buitenkansje te missen. Juist daar moet je het van hebben op reis ..
Hierbij een zeer korte review ‘Thinktank Streetwalker Harddrive’ en wat foto’s van de afgelopen weken.
Links de oude ‘Lowepro Phototrekker’ en rechts de nieuwe ‘Thinktank Streetwalker Harddrive’. Het lijkt niet heel erg veel te schelen op de foto, in de praktijk is de tas veel compacter omdat hij veel smaller is.
Hij mist tevens de veel te grote flappen aan de zijkanten. Die van de Lowepro kwamen ooit hopeloos vast te zitten in een stalen frame op het vliegveld. De tas moest daarin passen om mee te mogen als handbagage. Er moest bijna een slijptol aan te pas komen om de tas uit het frame te bevrijden. Gelukkig kreeg ik wat hulp van medepassagiers.
De Thinktank mist iedere overbodige ballast en weegt daardoor slechts 1.7 kilogram! Het ontwerp zit heel erg slim in elkaar. Ik kwam bij deze tas uit door mijn spullen bij elkaar te legen, op te meten en zocht een tas die daar het dichtst bij in de buurt kwam. Bovendien draagt deze tas heel erg prettig en comfortabel op de rug. Echt een aanrader voor de reizende fotograaf! Prettige bijkomstigheid is dat deze tas niet al te duur is in aanschaf.
Iets anders om de keuze voor de EF 300mm f/2.8 L IS USM te verantwoorden is de lichtsterkte van een f/2.8 lens. Een hele stop winst door de grotere maximale lensopening en nog meer winst omdat de lens simpelweg wat korter is zodat er vanuit de hand nog wat langere sluitertijden gehanteerd kunnen worden bij bijvoorbeeld de Bevers, die absoluut mijn favoriete onderwerp zijn in Nederland.
Tot zover de diafragma’s, sluitertijden en gewichtbesparingen. Hoe doet de 300mm lens het in de praktijk? Dat is wel zo prettig om te weten voordat de Canada-trip plaatsvindt!
In het vorige blogje was al te zien dat deze lens heel erg veel detail liet zien bij de Vossen. Zo ook bij de Lepelaar op F4.5.
Vliegbeelden gaan ook beter vanuit de hand en de auto focus bleek een stuk sneller te reageren. Nadeel is natuurlijk dat je wat dichterbij moet zitten dan met 500mm’s ..
Buitenkansjes worden beter benut omdat deze compactere lens wat gemakkelijker uit de tas wordt gepakt.
De Schotse Hooglanders zijn prima oefenobjecten voor de workshops. Hier komt het erop aan met de details in de vacht, afhankelijk van een goede belichting.
Hier is de lichtsterke lens helemaal op zijn plaats in het half donker. Het plan werkt!
Portretje van een Bever toen deze even gedag kwam zeggen bij de boot.
Een dergelijke foto van een knabbelende Bever maakte ik al eerder. Deze is dan weer net iets beter. ISO 1600, F3.2 en 1/40 vanuit de hand genomen ..
Toen het nog even goed weer was half augustus hebben we een aantal malen flink mogen genieten van de Bevers!
Iedereen was goed stil in de boot en deze ree had ons totaal niet in de gaten en wilde hier overzwemmen ..
Tot slot een portretje op diafragma F2.8, ISO 1600 en een sluitertijd van slechts 1/20 seconde!
In één van de volgende blogs gaan we kijken hoe de 300mm lens het deed icm met converters. Deze zijn helaas noodzakelijk geworden om een beetje bereik te hebben bij vogels. Dat maakt dat deze lens niet dé ideale vogellens is, maar wel de ideale reislens. Soms moet je concessies doen. Hoe groot deze dan wel zijn zal in de volgende blogs blijken ..
Groetjes,
Bas