ijsvogel Biesbosch

04

jul

De schoonheid van de Biesbosch; door Rick de Kievit

Nadat ik vorig jaar mei een workshop “ijsvogels” had geboekt bij Fotosloep.nl ging ik voor de eerste keer op pad in de Biesbosch.
Ik kreeg een schitterende rondleiding van Bas en een mooie ijsvogelstek waar we die middag hebben doorgebracht.

Afgelopen mei kon ik niet wachten tot het ijsvogelseizoen weer zou beginnen en heb ik snel weer een tourtje geboekt bij Fotosloep.nl.
Een heerlijk idee om lekker met Bas door de Biesbosch te varen, te genieten van al het mooie dat de natuur daar te bieden heeft.
Helaas liep het allemaal anders dan geplant en hebben we de tour tot 2 keer moeten annuleren, simpelweg omdat de omstandigheden niet goed waren.
Bij de 2de annulering kreeg ik van Bas de aanbieding om toch nog eens mee te varen door de Biesbosch, weliswaar geen ijsvogels maar zeker niet minder gaaf. Uiteraard sla ik zo’n aanbieding niet af!

Niet wetende wat me te wachten stond hadden we al om 5:00 uur afgesproken in de haven van Drimmelen, dus om 3:30 de wekker….
Toen ik wakker werd en naar buiten keek zag ik alleen maar mist, dikke mist met erg weinig zicht.
Ik rij voorzichtig richting Drimmelen met op sommige stukken een zicht van hooguit 100 meter.
Eenmaal in de haven aangekomen hebben we uiteindelijk bijna een uur moeten wachten omdat het niet verantwoord was om uit te varen.

Wat ben ik blij dat Bas deze ervaring met mij heeft gedeeld! Het is enorm spannend wanneer je niet ver vooruit kan kijken en je dus niet weet wat er zometeen weer tevoorschijn komt.
Elke meter dat de boot verder vaart opent er weer een nieuw stuk wonderschone Biesbosch dat opkomt uit de mist.

Na een paar goede belichtingstips van Bas hebben we beide heerlijke platen kunnen schieten en ik heb de hele dag genoten van dit prachtige natuurverschijnsel.

 

Zwaan in mist BiesboschDe dichte mist is ideaal voor de dieren om in te schuilen, deze zwanenfamilie was bijna niet zichtbaar in de deken van mist.

 

Mist in de BiesboschDe reiger in de boom bleef gelukkig even zitten en maakte de sfeer compleet.

Als klap op de vuurpijl heeft Bas mij aan het einde van de dag nog voorgesteld aan Hennie, een geweldig leuke vrouw die midden in de Biesbosch woont.
Probeer gerust een bakkie koffie van Hennie mocht u ooit in de gelegenheid komen, zo’n bakkie vind je nergens anders!

Afgelopen zondag was het dan zover! Om 15:00 in de haven en lekker varen richting de ijsvogels.
Bas had het al een paar keer gehad over een “toplocatie” dus was ik natuurlijk erg benieuwd.

Toen we op de kant stapten en richting de plek liepen hoorden en zagen we al direct 2 ijsvogels langsvliegen.
Met de hartslag al iets verhoogt van de gezonde spanning zette Bas snel de tent op, ik kon de tak of locatie nog niet goed zien dus nog steeds niet wetende wat ik moest verwachten.
Na een paar minuutjes kon ik plaatsnemen naast Bas. Gelijk viel op dat er erg mooi licht stond op “de tak” en ja hoor, na een luttele minuut ging er direct een ijsvogel voor ons neus zitten.
Ik was nog iets te voorzichtig en wachtte hierdoor iets te lang waardoor ik de eerste kans ook gelijk miste. Gelukkig alweer snel daarna veel activiteit en het mannetje op de tak.

 

ijsvogel Biesbosch

De rest van de middag veel activiteit gezien met verschillende tussenstops op de welgeplaatste tak van Bas. Wat een schitterend licht, zorgend voor unieke platen!
Gaaf was ook om te zien hoe een jonge ijsvogelman steeds werd verjaagd maar toch brutaal weer terug kwam naar hetzelfde plekje. Vervolgens ging hij dan weer lekker op de tak zitten of zich juist verstoppen aan de overkant in de bosjes.

 

ijsvogel Biesbosch

 

ijsvogel Biesbosch

Bas, ik wil je graag bedanken voor deze geweldige ervaringen, ik heb er enorm van genoten!
En ik kan niet wachten tot de volgende keer 😉

Rick

Door Bas|Bevers, IJsvogels, Weblog, Weblogs van gasten|0 comment

Comments niet toegestaan.