Sony alpha 9

21

apr

Sony Alpha 9 gepresenteerd, een blik in de toekomst

Sony Alpha 9 introductie

Groot nieuws van Sony deze week met de presentatie van de Sony Alpha 9, slechts 2 jaar na de introductie van de Alpha 7RII die al zeer verheffende techniek aan boord had. Nu gooit Sony er nog een flinke schep bovenop met zeer innovatieve technologie die ons een blik in de toekomst geeft.
Ze hebben twee zeer moderne CMOS-sensoren gestapeld om de uitlezing van de beeldsensor linea recta te laten verlopen i.p.v. dat de signalen aan de zijkanten van de sensor worden uitgelezen. Dit betekent een idioot snelle uitlezing en het circuit is weer korter geworden, wat mogelijk weer minder ruis oplevert. Verder razendsnelle (niet te bevatten snel dus!) processoren voor de verwerking van de data die van de sensor komt én auto focus. Sony heeft het zelfs over ‘eye-speed autofocus’.

Wat betekent dit allemaal voor ons in de praktijk?

  • Ehhhh, 20 beelden per seconde en dit houdt hij 241 opnamen vol(!) in RAW-formaat zonder enig geluid te maken.
  • Een auto focus met 693 scherpstelpunten die volgens Sony minimaal even snel en accuraat is als bijvoorbeeld de Canon 1Dx mark II. Daarnaast is deze auto focus ook nog eens veel ‘intelligenter’ dan alles wat er tot nu toe op de markt is verschenen. ‘Weet’ hij eenmaal waarop te focusseren, laat hij niet meer los, ook niet als dit punt in de zoeker snel verplaatst. Dit allemaal via fase-detectie op de sensor.
  • Een sluitertijd tot 1/32.000 sec. zonder mechanische sluiter natuurlijk.
  • 24 megapixel. ‘Spot on’ voor wildlife- en actiefotografie! Meer pixels geven veel eerder bewegingsonscherpte …

Ook nog een nieuw objectief: Sony FE 100-400mm GM OSS

Naast dit grote nieuws komen ze ook nog met een nieuwe lens op de proppen: de Sony FE 100-400mm GM OSS. Al met is dit dé ideale combi voor wildlife-fotografie en zéker voor de bevers in de Biesbosch. Wie weet kan en mag ik deze combi ooit eens testen?

De (nabije) toekomst

Of ik nu spijt heb van de Canon 5D mark IV die ik onlangs heb aangeschaft? Nee, zeker niet! Misschien ben ik nog iets te conservatief en wil ik een fraai spiegel/sluitermechaniek horen bij het afdrukken. Al is de elektronische zoeker van deze Sony zo razendsnel dat er geen vertraging meer in zit, ik wil graag via een spiegeltje door de lens kijken. En dan heb ik ook nog eens een enorme voorkeur voor de ‘vette’ Canon-kleuren. Maar toch: het gaat natuurlijk om het eindresultaat, een goed beeld! Of ik hiervoor t.z.t. overstag ga naar Sony zal de tijd nog moeten leren. Gaan de andere grote merken hiervan leren, of is de voorsprong van Sony met de mirrorless-technieken te groot om ooit nog in te halen? Met dit soort innovaties gaan we in ieder geval weer spannende tijden tegemoet!
Ondanks het feit dat deze camera een kostbaar mechaniek minder heeft, kost hij toch een ‘aardige duit’ met 5300,- euro. Dat is erg veel geld voor ‘wat geavanceerde elektronica’ in een leuk vormgegeven kastje. Die prijs zit hem natuurlijk vooral in de research & development die hieraan vooraf is gegaan. Het geeft ons een blik in de toekomst wanneer deze techniek voor iedereen betaalbaar zal zijn. De meeste mensen zullen het, net als ik, nog even moeten doen met camera’s die nu uit het stenen tijdperk lijken te komen. We genieten nog even verder van de heerlijke geluiden van ons spiegel- en sluitermechaniek dat vrolijk op en neer danst met het maken van een opname. Het is net zoiets als elektrisch autorijden. We moeten er even aan wennen, maar in principe willen we het allemaal!
Of Sony alle claims waar kan maken, zal de nabije toekomst uitwijzen. In ieder geval hebben ze met de Alpha 7 serie al laten zien waar het naartoe kan gaan met de spiegel- en nu ook sluiterloze techniek.

Kijk ook even op het nieuws bij Cameraland voor de volledige specs van deze camera.

 

Door Bas|Weblog|0 comment

Comments niet toegestaan.