Biesbosch 8

15

maa

Start van een nieuw seizoen

Het is overduidelijk dat het voor het voorjaar weer in de lucht zit, de dagen worden langer, je ruikt het, je voelt het en veel zangvogels zingen alweer het hoogste lied. Hoog tijd om weer eens een ritje te maken door de Biesbosch nu de weersomstandigheden er weer om vragen. Het is een behoorlijke tijd geleden dat ik geweest ben. De donkere dagen waren niet erg uitnodigend en een verplichting wil ik er voor mezelf niet van maken.
Veel (natuur)fotografen maken er een punt van wanneer ze even verzadigd zijn en de zin om te gaan wat afneemt. Ik maak er nooit een probleem van, gewoon even niet en ga iets heel anders doen. Juist dan komt de inspiratie weer, wanneer je er in het geheel niet mee bezig bent. Ieder jaar wil ik weer iets anders proberen en iets anders doen. Voor mij dienen ideeën zich dit altijd net voor het seizoen aan. Vorig jaar was dit niet veel anders dan met een zoom-telelens van 100-400mm vrijwel alles doen. Dit jaar kies ik er mede voor om met een super lichtsterke groothoeklens op pad te gaan. De inspiratie kwam door me te gaan verdiepen in portret en strobist fotografie (losse flitser met afstandsbediening ofwel een ’trigger’) en raakte gefascineerd door de uiterst dunne scherptediepte die deze objectieven kunnen geven, bij een heerlijk wazige achtergrond (bokéh) én nog perspectief ook. Belangrijk is dat een dergelijk objectief een zo kort mogelijke kortste scherpstelafstand heeft om dit effect maximaal tot z’n recht te laten komen.

Verder staat Fotosloep bepaald niet stil en zijn verschillende workshops vernieuwd, waar nu nog aan gewerkt wordt. De website is beveiligd met HTTPS, zodat je gegevens veilig verzonden kunnen worden. Ook komt er een kalender op, onder iedere workshop komen de data te staan wanneer ze plaats vinden. Betalen kan vervolgens via iDEAL. Zo gaat het voor iedereen gemakkelijker en efficiënter worden.

De foto’s van het afgelopen ritje bij zonsopkomst, waarbij ik getracht heb zo veel mogelijk het voorjaarslicht te vangen en te isoleren van de drukke achtergronden.

Biesbosch 10
Duidelijker kun je de eigenschappen van het 35mm F/1.4 objectief niet weergeven; uiterst dunne scherptediepte, perspectief en een fraai bokéh.

 

Biesbosch 9
’s Nachts was het behoorlijk afgekoeld met een beetje vorst aan de grond. Wat betreft de grondmist viel het nog wat tegen; het water moet nog een beetje opwarmen.

 

Biesbosch 8
Het licht was prachtig deze ochtend, zoals altijd in de vroeg ochtenden in het voorjaar.

 

Biesbosch 7

 

Biesbosch 6

 

Biesbosch 5
Op iedere paaltje en iedere boomtak vind je van dit soort minilandschapjes in de Biesbosch. Leuk om met een macrolens te fotograferen, maar dan mis je een weidse achtergrond met de ontzettend fraaie kleuren.

 

Biesbosch 4

 

Biesbosch 3

 

Biesbosch 2
In het algemeen moet de Biesbosch nog wat tot leven komen onder invloed van het voorjaarszonnetje en heel erg veel vogels en andere dieren heb ik niet gezien. Leuk dat er dan plots een groepje van 4 reeën staat te grazen in het riet!

 

Biesbosch 1
En er nog even een jagende juveniele zeearend voorbij komt zeilen op niet al te grote afstand.

 

De korte maar strenge vorstperiode heeft er helaas flink ingehakt voor de ijsvogels en ik heb er niet één mogen zien. Wel hebben de slechtvalken weer een nest in één van de hoogspanningsmasten en het wachten is natuurlijk weer op de visarenden. Met de zware storm in december is de boom met het zeearendennest omgewaaid, zoals al eens eerder is gebeurd. Ook deze keer hebben ze ervoor gekozen een nieuw nest te gaan bouwen waar ze nu druk mee in de weer zijn.
Het was fijn om weer geweest te zijn en op de hoogte te zijn van wat er allemaal gebeurt. Morgen weer een tochtje, nu met een gast erbij voor een privé workshop. Het seizoen is nu echt begonnen. Hopelijk tot ziens!

Door Bas|Weblog|0 comment

Comments niet toegestaan.