fotografie Biesbosch

21

apr

Superdagen in de Biesbosch

Na een vrij lange periode met niet al te gunstige weersomstandigheden, is de start van het seizoen wat aan het opschuiven. Toch een paar mooie zonnige dagen tussendoor die heel erg goed werden benut door Sjoerd, die een fotoworkshop won bij een jaarlijkse fotowedstrijd van de Vogelbescherming. Of ik wilde gidsen voor Lars Soerink die deze workshop zou begeleiden? Leuk dus en misschien leer ik ook weer wat bij? Het zou een prachtige dag worden met fraaie wolkenluchten!
Het eerste stuk voer er een journalist mee die op uitnodiging van Lars een koekoek wilde zien en liefst fotograferen voor een artikel. De eerste exemplaren zouden al gezien zijn, dus het had wel moeten lukken op de plaatsen waar ze ieder jaar het meest te zien zijn. Nadat we de natuurjournalist terug in de haven hadden afgezet kwam er uiteraard wel één voorbij vliegen … Ze druppelen dus binnen op het moment.
Na een fraaie leerzame dag voor Sjoerd zouden we als klap op de vuurpijl tegen de schemer nog proberen een bever te fotograferen. Die kans kregen we! Tamelijk vroeg in de avond maakten de twee volwassen bevers van de familie hun vaste rondje om hun territorium. Op een zeker moment, na zo’n drie kwartier, liep één van de grootste bevers van de Biesbosch de oever op. Hij veegde wat zand bij elkaar en liet er zijn luchtje achter, bleef nog even zitten om ons in de gaten te houden en liep weer terug het water in. Dit gebeurt niet al te vaak op een dergelijk mooi strandje. Sjoerd legde het allemaal perfect vast met zijn 10 jaar oude Pentax en lens met handmatige scherpstelling. Met een redelijk hoog ISO-getal wist hij er haarscherpe foto’s mee te maken! Een verslagje zal later op de FB-pagina van de vogelbescherming verschijnen.
Lars kon er ook geen genoeg van krijgen en ging de vroege ochtend erop weer mee. Nachtvorst en een voorspelde windkracht 1 à 2 zijn garantie voor grondmist en die kregen we in vol ornaat.
Even twijfelen; de Oost- of de meer Westerlijke kant pakken? Aan de Oostkant zou, zo te zien, een ware ‘lichtexplosie’ plaats gaan vinden. Het rood van de zon liet zich al zien en zo stapten we om 6.15 uur in de boot met een goede bak koffie erbij. Op naar het Oosten, de zon tegemoet!

Biesbosch fotoworkshop
Precies op tijd voor zonsopkomst. Het zonlicht begint het water te raken.

 

Fotoworkshop Biesbosch
Zelfs iets te veel het goede nog.

 

fotografie workshop Biesbosch
Door naar een opening waar het zonlicht vrij spel heeft op het water.

 

fotografie Biesbosch
Hier dus! De zon blaast de guurte van de koude nacht weg. Het warme oranje/rood/geel blaast het koude blauw weg. Een zee van symboliek …

 

Biesbosch
Nog wat verder in Oostelijke richting wordt het fraaier en fraaier nu de zon boven de horizon uitklimt. Genieten! Hier was een kortere lens dan de 100-400mm wellicht wat handiger geweest om niet alleen maar het gecomprimeerde oranje van de grondmist te pakken. Volgende keer dan maar bij dit soort omstandigheden, maar op een andere locatie waar de compositie zich er beter voor leent.

 

Biesbosch 1
Alle zwanen zitten nu op het nest, net als de ijsvogels en sommige futen. Over enkele weken weer veel jong leven in de Biesbosch, hopelijk met iets hogere temperaturen dan nu.

 

Biesbosch 2
Nog even naar een laatste hoek waar de mist altijd lang blijft hangen in de luwte van het wilgenbos.

 

Biesbosch 3
Een laatste foto, verbaasd van wat we gezien hadden voeren we binnendoor terug naar de haven. Bij het terugkijken van de foto’s en het maken van het weblog besef je weer hoe bijzonder het is op deze manier wakker te worden.

Van dit soort superochtenden moeten we het hebben. De temperatuur van de lucht moet ongeveer >10 graden lager zijn dan de watertemperatuur en dit bij windkracht 2 of minder.
Zie je een dergelijke dag aankomen op het weerbericht, kun je altijd contact opnemen via deze pagina op de website om te informeren naar de mogelijkheden.

 

Door Bas|Weblog|0 comment

Comments niet toegestaan.