bever klapt met staart

11

maa

Verkennen van nieuwe kansen

Vorige week werd ik gebeld door Walther van Ekkendonk. Hij wilde e.e.a. weten over de Lepelaars in de Biesbosch en er volgde een zeer prettig gesprek. Hij beschikt over een zeer fraaie houten Canadese kano en zo konden er al snel wat ervaringen worden uitgewisseld. Een klein uur later hadden we afgesproken dat hij eens meeging met een verkenningstocht door de Biesbosch. De maand maart is voor mij de periode om zelf veel te varen in de Biesbosch voordat de voorjaarsdrukte losbarst. Dit ook bij wijze van voorbereiding van het nieuwe seizoen. Walther ging mee met een dergelijk tochtje om de andere kant van de Biesbosch eens te zien. Dat is een behoorlijk stuk peddelen met een Canadese kano …

Vandaag een mailtje of ik vandaag nog kon. Anders dan de weersverwachting was het prima weer. Mooie wolkenluchten afgewisseld met strak blauw luchten. Yep, we gaan. Zo zaten we in de middag met dezelfde strak blauwe lucht in de boot. Al heel snel kleurde de lucht bijna zwart en zaten we in een vrij heftige sneeuwstorm die overging in een stevige hagelbui. Heerlijk sfeertje in de Biesbosch! Maar van het plan om een leuke kreek af te kajakken hebben we maar even afgezien en zijn verder gevaren naar de plaats waar de Zeearenden zich vaak ophouden. Onderweg een Schotse Hooglander die nog maar net bevallen was. De navelstreng bungelde nog onder het kletsnatte kalfje; prachtig! Daarna nog een overvliegende Pijlstaart en de Zeearend kwam ook nog even voorbij vliegen. Nu al een topdag dus!

Inmiddels een flink stuk uit koers gingen we naar een Beverkreekje in de buurt van waar we waren beland. Op het moment dat ik Walther wilde waarschuwen dat de kans op Bevers nu heel groot is, was ik al te laat. “Bever”, wees Walther. En ja hoor, midden op de dag de eerste Bever al gezien. Helaas hadden we hem iets te laat in de gaten en hij ging er op zijn gemakkie vandoor. Al snel zagen we de tweede die rustig zat te knagen. Die zijn meestal wat gemakkelijker te benaderen en zo konden we ook wat foto’s maken.

bever in de sneeuw
Met de hagel nog op de kant de eerste Bever van vandaag.

Dichtbij deze locatie wist ik nog een erg kansrijke plek. We zetten koers naar de volgende kans op Bevers. En ja hoor, ook hier waren ze bezig en dat nog steeds midden op de dag.

 

bever in het zonnetje

 

bever klapt met staart
Nog steeds waren we niet in de kajaks gestapt. Het was er eigenlijk alweer te laat voor. Helaas had ik de elektromotor ook niet mee. De Bevers hadden ons dus al snel in de gaten. Kabaf!

 

biesbosch
De terugweg was onwaarschijnlijk mooi met het fraaie avondlicht en de dramatische wolkenluchten! We hebben ervan genoten zonder er een foto van te maken. Op ééntje na dan toen het laatste avondlicht zo mooi op het riet scheen. Walther bedacht om onze schaduw erin te plaatsen. Hij poseerde er zelfs speciaal voor met zijn lens.

Walther vertelde tijdens het telefoongesprek over de Lepelaars dat hij o.a. fotografeert voor zijn schilderijen. Ik dacht nog ‘leuk’, mijn mond viel echter open bij het bekijken van zijn website. Neem er ook eens een kijkje: www.ekkendonk.com

Tot de volgende en dan wel vanuit de kajak!

Bas

Door Bas|Bevers, Weblog|0 comment

Comments niet toegestaan.