biesbosch postboot

28

dec

Zeearenden op nest in de Biesbosch

Allereerst wil ik iedereen die te gast is geweest bij Fotosloep.nl voor een fotoworkshop heel hartelijk danken! Dankzij jullie is Fotosloep.nl een succes geworden. Het enthousiasme waarmee jullie aan- en van boord stapten is de drijfveer om er volgend jaar weer met vol tegenaan te gaan. Binnenkort volgt er een mailtje met de vraag om wat specifiekere feedback, zodat het aanbod volgend jaar misschien nog beter wordt.

De winterworkshops wachten nu even op beter winterweer, ondanks de wachtrij die dreigt te ontstaan. Met het druilerige weer van nu en de harde wind is er weinig aan in de Boot …

Wat mijn eigen fotografie betreft is het in de Biesbosch een lastig jaar geweest. Niet in de laatste plaats door de weersomstandigheden. Het uiterst zonnige voorjaar, met alleen maar strakblauwe luchten, werd omstreeks juli verwisseld voor diep-grijze luchten en dat tot nu toe eigenlijk. Het is in dit soort omstandigheden heel moeilijk om wat leuke sfeerplaten van de Biesbosch te maken en te laten zien hoe mooi het er is.

Afgelopen zaterdag waren er, al was het slechts voor een paar uurtjes, de mooiste lichtomstandigheden van het jaar. Diepblauwe luchten afgewisseld met mooie wolkenpartijen! Gelukkig was ik er op dat moment omdat ik een afspraak had met William die graag zijn nieuwe Lee-filterset uit wilde proberen. Om in Nederland fraaie landschapsfoto’s te maken zijn dit soort filters eigenlijk onontbeerlijk. Ze kunnen te lichte partijen in de foto wat dempen, zodat ook daar veel detail in te zien is. Met mijn erbarmelijke landschapsfoto’s van afgelopen jaar in het achterhoofd, denk ik dat dit dé oplossing is om onder alle omstandigheden met goede foto’s thuis te kunnen komen.

O ja, na dit dit persbericht gingen we uiteraard ook kijken waar de Zeearenden hun nest hebben gebouwd. Binnen afzienbare tijd zal er een vaste populatie Zeearenden in de Biesbosch ontstaan als deze broedpoging goed verloopt. Een mooier vooruitzicht kan ik mij niet indenken. De locatie wordt uiteraard (ook door mij) streng geheim gehouden. Zie laatste foto van dit blog ..

We varen een rondje om de Zuiderklip en gaan hier en daar aan land:

biesbosch winter
Al snel zien we een jonge Ree op de kant in fraai licht.

 

biesbosch winter
Het beestje trok zich erg weinig van ons aan en ik maakte wat foto’s met de 70-200mm zodat het fraaie landschap er bij betrokken werd. De Zuiderklip is pas dit jaar officieel opgeleverd als nieuw veiligheidsproject om de rivier de ruimte te geven bij hoog water én als zeer fraai natuurgebied. Dat laatste is nu al meer dan geslaagd gezien de enorme hoeveelheid vogels die er huizen en foerageren.

 

biesbosch winter
Vanaf hier wat zonnige indrukken van de Zuiderklip en omgeving ..

 

biesbosch winter

 

biesbosch winter

 

biesbosch winter

 

12-28-fotosloep-07

 

biesbosch winter

 

biesbosch postboot

 

biesbosch winter

 

biesbosch winter
Lang duurde het niet, het begon al snel flink te betrekken en de wind wakkerde aan tot stormkracht.

 

12-28-fotosloep-12
Na enig zoeken toch gevonden. Bij toeval, want we zagen de Zeearend langs de bomen scheren om op het nest te landen waar zijn/haar partner al zat te wachten. Het hele jaar is dit stel al met elkaar bezig. Ze zijn altijd samen te zien en werken zelfs samen met de jacht, zoals ik op verschillende foto’s en filmpjes van anderen heb kunnen zien. De locatie van het nest is uiteraard perfect gekozen: voldoende rust en prooien in de buurt. Staatsbosbeheer heeft ze nog wat geholpen door het gebied af te sluiten. Vanaf grote afstand was dit ‘bewijsplaatje’ te maken .. Nu maar hopen dat het allemaal lukt met deze onervaren vogels. Zo te zien zijn ze goed op weg om op dit enorme bouwsel hun jongen groot te brengen!

Voor nu wens ik iedereen een een zeer prettige jaarwisseling en alvast een kleurrijk en zonnig 2012 gewenst!

Groetjes en tot volgend jaar,

Bas

Door Bas|Weblog|0 comment

Comments niet toegestaan.